Sponzorirano
lunos a4kern a4armex a4baumit

Doma Ogrevanje in hlajenje Ogrevanje in energenti Daikin ponovno dale─Ź pred vsemi ­čÄą

Daikin ponovno dale─Ź pred vsemi ­čÄą

2
Toplotna ─Źrpalka Daikin Altherma 3 H HT
Sponzorirano

Pred ve─Ź kot desetimi leti je Daikin postavil pomemben mejnik na podro─Źju tehnologije visokotemperaturnih toplotnih ─Źrpalk zrak-voda in predstavil toplotno ─Źrpalko za doma─Źo uporabo Daikin Altherma HT. Naredili so toplotno ─Źrpalko, ki zmore samo s kompresorjem ogreti ogrevalno vodo na 80 ┬░C in to celo pri zunanji temperaturi -25 ┬░C. Uporabniki lahko zato s toplotnimi ─Źrpalkami ogrevamo hi┼íe brez vsake izolacije in to z izkoristki, ki ┼íe danes niso bili prese┼żeni.

Edina pomanjkljivost te tehnologije je dejstvo, da je toplotna ─Źrpalka zaradi dveh kompresorjev seveda dra┼żja od konkuren─Źnih proizvodov, ─Źeprav se nam vi┼íja investicija zaradi ni┼żjih obratovalnih stro┼íkov kaj hitro povrne.

Nov izziv za Daikinove strokovnjake

Daikinovi strokovnjaki so zato ┼żeleli premagati ┼íe to oviro in narediti toplotno ─Źrpalko, ki bo podobno temperaturo vode dosegla le z enim kompresorjem. Ob tem je bil cilj zmanj┼íati koli─Źino hladilnega sredstva, pove─Źati izkoristek in seveda dodatno zmanj┼íati hrup.

Najprej je bilo potrebno zamenjati hladivo, saj v zadnjem desetletju najbolj┼íe hladivo, to je freon R410A, nima tak┼ínih fizikalnih lastnosti. Dokaz zato je dejstvo, da do danes ┼íe noben proizvajalec toplotnih ─Źrpalk, ki uporablja le en kompresor s hladivom R410A, ni naredil toplotne ─Źrpalke, ki bi pri -15 ┬░C zunanje temperature s kompresorjem, torej brez potratnih elektri─Źnih grelnikov, dosegala temperaturo ogrevalne vode vi┼íjo od 55 ┬░C.

Da bi lahko uresni─Źili vse cilje, je bilo potrebno najti novo tehnologijo kompresorja, saj dosedanja ni bila kos tak┼ínim zahtevam.

Revolucionarna re┼íitev – Daikin Altherma 3 H HT

Ob koncu leto┼ínjega leta bo Daikin za─Źel proizvajati popolnoma novo hi┼íno toplotno ─Źrpalko z revolucionarno tehnologijo. Popolnoma so prenovili kompresor, ki uporablja novo hladivo R32 in tehnologijo dvojnega vbrizga imenovano ┬╗double injection technology┬ź.

Daikin je namre─Ź edino podjetje na svetu, ki hkrati proizvaja in razvija nova hladiva, kompresorje in toplotne ─Źrpalke in ima zato na trgu nedvomno izjemno konkuren─Źno prednost, ki se ka┼że tako v tehnolo┼íki prednosti kot tudi v najve─Źjem tr┼żnem dele┼żu med vsemi toplotnimi ─Źrpalkami v Evropi.

Daikin Altherma 3 H HT: The quintessence of a heat pump

 

┼Że znano tehnologijo Bluevolution so nadgradili in razvili kompresor z dvojnim direktnim vbrizgom in tako dosegli dvoje:

  • Toplotna ─Źrpalka lahko z enim kompresorjem dosega tako visoke temperature, da jo brez te┼żav vgradimo v hi┼ío, ki nima izolacije.
  • Kapaciteta toplotne ─Źrpalke je izjemno visoka tudi pri ni┼żjih temperaturah okolice.

Nova Daikin Altherma 3 H HT bo brez uporabe elektri─Źnega grelnika, torej samo z visoko u─Źinkovitim kompresorjem, ogrela celotno hi┼ío brez izolacije s povr┼íino okoli 250 m2 ali pa na primer hi┼ío z novej┼íimi okni, 5 cm izolacije fasade ter povr┼íino do 300 m2 ali ve─Ź. Ogrevanje bo potekalo z visokimi celoletnim izkoristkom A+++ ter nizko hrupnostjo.

30% manj hladiva in 4 manj vpliva na okolje

Brez uporabe elektri─Źnih grelnikov dosega Altherma 3 H HT pri -15 stopinj C zunanje temperature mo─Ź 15 kW in ogrevalno vodo segreje na 70 ┬░C, kar dokazuje kako edinstvena je ta toplota ─Źrpalka. Ob tem dosega u─Źinkovitost A+++, vse to pa zmore s 30% manj hladiva in 4 krat manj vpliva na okolje v primerjavi s prej┼ínjim modelom.

Ker je novo hladivo 3 x manj obremenjujo─Źe za okolje, nam kombinacija daje izjemen okoljevarstveni rezultat in sicer ve─Ź kot 4 krat manj┼ío obremenitev na okolje v primerjavi s predhodnim modelom.

Univerzalna toplotna ─Źrpalka z delovanjem do -28 ┬░C

Zaradi enega kompresorja je seveda ta ista toplotna ─Źrpalka izjemno u─Źinkovita tudi v takrat, ko je priklopljena na talno ogrevanje. Torej gre za univerzalno toplotno ─Źrpalko, ki bo v va┼íi hi┼íi izjemno u─Źinkovito delovala ne samo po vgradnji na radiatorje, temve─Ź tudi po celoviti prenove va┼íe hi┼íe z novim izolacijskim ovojem.

Bolj┼íe pa je tudi obmo─Źje delovanja, saj sedaj toplotna ─Źrpalka deluje celo do temperature -28 ┬░C.

Nemote─Źa tudi za sosede

Na razdalji 3 metre toplotna ─Źrpalka dosega le 38 decibelov, kar je manj od ┼żvrgolenja ptic. Lahko pa toplotno ─Źrpalko preklopimo na ti┼íje delovanje in dosegamo na razdalji 3 metre celo 35 decibelov, kar je manj od zvoka v knji┼żnici.

Kdaj bo nova Altherma 3 H HT na voljo za slovenske kupce?

Althermo 3 H HT bodo pri─Źeli proizvajati v manj┼íih koli─Źinah predvidoma konec leto┼ínjega leta, v Sloveniji jo pri─Źakujemo februarja ali marca. Cena toplotne ─Źrpalke ┼íe ni znana.

Uvoznik E2E ┼że sprejema naro─Źila za prodajo ali pa ogled poobla┼í─Źenih monterjev po vsej Sloveniji in sicer po elektronski po┼íti info@e2e.si ali po telefonu 02 620 98 05.

E2E d.o.o. va┼í strokovni partner za klimatske naprave, toplotne ─Źrpalke za ogrevanje in prezra─Źevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Urednik portala MojPrihranek.si

Sponzorirano
bossplast a4Firence keramika novoletni popustEko stil vinilne talne oblogelunos a4

2 KOMENTARJI

  1. Daikin althermo 14 kw so pred leti vgradili moji star┼íi (tudi na moje priporo─Źilo) za ogrevanje hi┼íe ter ogrevanje tople vode. Imajo jo ┼że 3 sezono in odli─Źno deluje, kjub temu, da je hi┼ía slab┼íe toplotno izolirana in ima radiatorski sistem ogrevanja. Predlagam vam, da morda preverite ali je bila naprava pravilno dimnzionirana, nastavljena … mi smo morali tudi na za─Źetku zadevo ustrezno nastaviti. Tuid na─Źin vezave toplotne ─Źrpalke na sistem je va┼żen. ─îe bi te naprave odpovedovale pri +2┬░C pol jih ne bi bilo toliko vgrajneih.

  2. Daikin je najslab┼ía izbira na trgu, imam 14kW Althermo, ki je sposobna greti lhi┼ío le, ─Źe je zunanja temperatura vi┼íja od +2 stopnje. Pod omenjeno temperaturo se ukvarja sama s seboj, mi pa moramo kuriti drva, da je vsaj normalno toplo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manj┼íanje ne┼żelenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.