Daikin ponovno daleč pred vsemi ?

Pred več kot desetimi leti je Daikin postavil pomemben mejnik na področju tehnologije visokotemperaturnih toplotnih črpalk zrak-voda in predstavil toplotno črpalko za domačo uporabo Daikin Altherma HT. Naredili so toplotno črpalko, ki zmore samo s kompresorjem ogreti ogrevalno vodo na 80 °C in to celo pri zunanji temperaturi -25 °C. Uporabniki lahko zato s toplotnimi črpalkami ogrevamo hiše brez vsake izolacije in to z izkoristki, ki še danes niso bili preseženi.

Edina pomanjkljivost te tehnologije je dejstvo, da je toplotna črpalka zaradi dveh kompresorjev seveda dražja od konkurenčnih proizvodov, čeprav se nam višja investicija zaradi nižjih obratovalnih stroškov kaj hitro povrne.

Nov izziv za Daikinove strokovnjake

Daikinovi strokovnjaki so zato želeli premagati še to oviro in narediti toplotno črpalko, ki bo podobno temperaturo vode dosegla le z enim kompresorjem. Ob tem je bil cilj zmanjšati količino hladilnega sredstva, povečati izkoristek in seveda dodatno zmanjšati hrup.

Najprej je bilo potrebno zamenjati hladivo, saj v zadnjem desetletju najboljše hladivo, to je freon R410A, nima takšnih fizikalnih lastnosti. Dokaz zato je dejstvo, da do danes še noben proizvajalec toplotnih črpalk, ki uporablja le en kompresor s hladivom R410A, ni naredil toplotne črpalke, ki bi pri -15 °C zunanje temperature s kompresorjem, torej brez potratnih električnih grelnikov, dosegala temperaturo ogrevalne vode višjo od 55 °C.

Da bi lahko uresničili vse cilje, je bilo potrebno najti novo tehnologijo kompresorja, saj dosedanja ni bila kos takšnim zahtevam.

Revolucionarna rešitev – Daikin Altherma 3 H HT

Ob koncu letošnjega leta bo Daikin začel proizvajati popolnoma novo hišno toplotno črpalko z revolucionarno tehnologijo. Popolnoma so prenovili kompresor, ki uporablja novo hladivo R32 in tehnologijo dvojnega vbrizga imenovano »double injection technology«.

Daikin je namreč edino podjetje na svetu, ki hkrati proizvaja in razvija nova hladiva, kompresorje in toplotne črpalke in ima zato na trgu nedvomno izjemno konkurenčno prednost, ki se kaže tako v tehnološki prednosti kot tudi v največjem tržnem deležu med vsemi toplotnimi črpalkami v Evropi.

Daikin Altherma 3 H HT: The quintessence of a heat pump

 

Že znano tehnologijo Bluevolution so nadgradili in razvili kompresor z dvojnim direktnim vbrizgom in tako dosegli dvoje:

  • Toplotna črpalka lahko z enim kompresorjem dosega tako visoke temperature, da jo brez težav vgradimo v hišo, ki nima izolacije.
  • Kapaciteta toplotne črpalke je izjemno visoka tudi pri nižjih temperaturah okolice.

Nova Daikin Altherma 3 H HT bo brez uporabe električnega grelnika, torej samo z visoko učinkovitim kompresorjem, ogrela celotno hišo brez izolacije s površino okoli 250 m2 ali pa na primer hišo z novejšimi okni, 5 cm izolacije fasade ter površino do 300 m2 ali več. Ogrevanje bo potekalo z visokimi celoletnim izkoristkom A+++ ter nizko hrupnostjo.

30% manj hladiva in 4 manj vpliva na okolje

Brez uporabe električnih grelnikov dosega Altherma 3 H HT pri -15 stopinj C zunanje temperature moč 15 kW in ogrevalno vodo segreje na 70 °C, kar dokazuje kako edinstvena je ta toplota črpalka. Ob tem dosega učinkovitost A+++, vse to pa zmore s 30% manj hladiva in 4 krat manj vpliva na okolje v primerjavi s prejšnjim modelom.

Ker je novo hladivo 3 x manj obremenjujoče za okolje, nam kombinacija daje izjemen okoljevarstveni rezultat in sicer več kot 4 krat manjšo obremenitev na okolje v primerjavi s predhodnim modelom.

Univerzalna toplotna črpalka z delovanjem do -28 °C

Zaradi enega kompresorja je seveda ta ista toplotna črpalka izjemno učinkovita tudi v takrat, ko je priklopljena na talno ogrevanje. Torej gre za univerzalno toplotno črpalko, ki bo v vaši hiši izjemno učinkovito delovala ne samo po vgradnji na radiatorje, temveč tudi po celoviti prenove vaše hiše z novim izolacijskim ovojem.

Boljše pa je tudi območje delovanja, saj sedaj toplotna črpalka deluje celo do temperature -28 °C.

Nemoteča tudi za sosede

Na razdalji 3 metre toplotna črpalka dosega le 38 decibelov, kar je manj od žvrgolenja ptic. Lahko pa toplotno črpalko preklopimo na tišje delovanje in dosegamo na razdalji 3 metre celo 35 decibelov, kar je manj od zvoka v knjižnici.

Kdaj bo nova Altherma 3 H HT na voljo za slovenske kupce?

Althermo 3 H HT bodo pričeli proizvajati v manjših količinah predvidoma konec letošnjega leta, v Sloveniji jo pričakujemo februarja ali marca. Cena toplotne črpalke še ni znana.

Uvoznik E2E že sprejema naročila za prodajo ali pa ogled pooblaščenih monterjev po vsej Sloveniji in sicer po elektronski pošti info@e2e.si ali po telefonu 02 620 98 05.

info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRE2E
Prejšnji članekGremo peš! je slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti ?
Naslednji članekZeleni zajtrk: Umeščanje infrastrukture za alternativna goriva v prostor
info@e2e.si | 02 620 98 05 | Spletna stran

E2E d.o.o. vaš strokovni partner za klimatske naprave, toplotne črpalke za ogrevanje in prezračevanje. E2E je uvoznik in distributer za DAIKIN, ROTEX, BLAUBERG in SPIROTECH.

Urednik portala MojPrihranek.si

2 KOMENTARJI

  1. Daikin althermo 14 kw so pred leti vgradili moji starši (tudi na moje priporočilo) za ogrevanje hiše ter ogrevanje tople vode. Imajo jo že 3 sezono in odlično deluje, kjub temu, da je hiša slabše toplotno izolirana in ima radiatorski sistem ogrevanja. Predlagam vam, da morda preverite ali je bila naprava pravilno dimnzionirana, nastavljena … mi smo morali tudi na začetku zadevo ustrezno nastaviti. Tuid način vezave toplotne črpalke na sistem je važen. Če bi te naprave odpovedovale pri +2°C pol jih ne bi bilo toliko vgrajneih.

  2. Daikin je najslabša izbira na trgu, imam 14kW Althermo, ki je sposobna greti lhišo le, če je zunanja temperatura višja od +2 stopnje. Pod omenjeno temperaturo se ukvarja sama s seboj, mi pa moramo kuriti drva, da je vsaj normalno toplo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.