Ocena: prenosni hladilnik EcoFlow Glacier (posodobljeno v 2024)

EcoFlow Glacier in telefon z mobilno aplikacijo zanj.

Slovenci radi kampiramo, šotorimo, hodimo na vikende, premožnejši med nami pa tudi jadrajo. Kljub želji po stiku z naravo smo postali razvajeni, želimo malo več luksuza in klasična hladilna torba s pingvini ne zadosti več naših potreb po hladnem pivu, sladoledu in čevapčičih. Z napredkom na področju baterij so se nam odprle možnosti, da številne domače naprave razvežemo od električnega omrežja in jih vzamemo s sabo na svoje počitniške avanture.

Kitajsko-Ameriško podjetje EcoFlow je mlado samorog podjetje (beri: mitološka oznaka, ki izraža redkost privatnega podjetja, ocenjeno na več kot milijardo ameriških dolarjev), specializirano za prenosne baterijske sisteme. Time magazine je uvrstil njihov baterijski sistem Delta Pro na svoj seznam najboljših izumov leta 2021. Svoj nabor so naknadno razširili najprej s solarnimi celicami in nato še s prenosnimi napravami, kot so robotska kosilnica, klima in v tem članku ocenjen baterijski hladilnik s skrinjo.

Podjetje se hvali z vplivom na okolje, saj so njihovi izdelki alternativa bencinskim in dizelskim agregatom, plinskim hladilnikom in drugim mobilnim sistemom z ogljičnimi izpusti. Seveda tudi proizvodnja li-ion baterij onesnažuje okolje, zato ne bomo komentirali, katera izbira je dejansko bolj zelena, vsekakor pa je izbira baterij, še predvsem v kombinaciji s solarnimi paneli, drastično cenejša za uporabo … pa tudi tišja in še kadi se ne.

Naš proces testiranja

V oceno smo prejeli izdelek EcoFlow Glacier za namene testiranja. S prenosnim hladilnikom smo preživeli teden dni testiranja namestitev, posodobitev in uporabe v hiši ter nazadnje še testiranje na terenu. Preverili smo delovanje naprave, hladilno moč in hitrost, trajanje baterije in funkcije. Kot tehnološki entuziasti smo pod drobnogled vzeli tudi delovanje mobilne aplikacije in njene funkcije v Sloveniji. Osredotočili smo se predvsem v uporabnost te naprave za povprečnega Slovenca.

Funkcije delovanja

EcoFlow Glacier je v osnovi hladilna skrinja z možnostjo reguliranja temperature. Njegov 38-litrski predal lahko po želji z odstranljivo ločilno desko razdelimo približno na pol, kjer nato en del služi kot hladilnik, drug pa kot zamrzovalnik. Temperature obeh delov lahko nastavljamo po želji z uporabo gumbov na napravi ali s pomočjo mobilne aplikacije.

EcoFlow GLACIER | English Version

Kako hitro se ohladi? Izredno. Po našem testu se je iz sobnih 20 °C ohladil na -18 °C, priporočenih za meso in pivo, v približno 15 minutah. Prav lepo je bilo gledati, kako se stopinje odštevajo hitreje kot minute na uri. Med tem ohlajanjem se je ventilator vklopil na polno paro in povzročal 42 dB hrupa. To bi opisal kot glasnost stoječega sobnega ventilatorja. Drugače povedano, opaziš, da dela, vendar še ni moteče.

Na voljo je tudi ledomat. V prostorček na desni strani nalijemo pol litra vode, pritisnemo gumb in čez 15 minut se okoli kovinskih bunkic strdijo kosi leda. Nato izvlečemo plastično košarico, malo popraskamo led (ker se je zalepil nanjo) in že imamo za en zvrhan kozarec ledu. Mobilna aplikacija nas vpraša, ali želimo večji ali manjši led. Manjši naj bi bil namenjen, kadar rabimo naj ledu, a se je pri sobni temperaturi stopil takoj ob stiku z vodo, skratka ta je neuporaben. Zato pusti privzeto nastavitev na večjih kockah.

Kako dolgo drži Glacier temperaturo?

S polno baterijo je EcoFlow Glacier v normalnem načinu hladil zamrzovalnik na -18 °C en dan. Vendar stvari v njem so bile hladne še naslednji dan, saj skrinja dobro izolira in tudi hrana in pijača je še držala hladnost. Na voljo pa je še način eko, ki hladi dlje. Pri uporabi kot hladilnik pri priporočenih 4 °C pa bo zdržal do 40 ur. V vsakem primeru bo Glacier brez napajanja zdržal dvodnevni izlet.

V praksi smo zjutraj napolnjeno baterijo ob 10h odpeljali na piknik. Glacier je bil nastavljen na eni strani na hladilnik s 3 °C in na drugi zamrzovalna skrinja z -18 °C. Ob 16h je opozoril, da je baterije le še 20 % in avtomatsko preklopil na način Eco. Na tej točki smo iz straha tudi izklopili zamrzovalni del in oba obdržali na 3 °C hladilnika. Na tak način je deloval še do 21h. Tako da na normalno delovanje je zdržal še isti dan. Za delovanje čez noč pa priporočamo, da že v začetku nastavite le enojno delovanje kot hladilnik in način Eco.

EcoFlow Glacier zapolnjen s pivi in hrano.

Kako se napaja Glacier?

Za napajanje imamo kar tri možnosti.

  1. Na prvem mestu je polnilnik za električno vtičnico s konverterjem, ki izgleda enako kot vsi napajalniki prenosnih računalnikov. Do polnega se je napolnil v približno dveh urah.
  2. Za popotnike z avtodomi je na voljo polnilnik preko avtomobilske vtičnice za cigarete. Tega nismo testirali, a se preko njega polni do enkrat dlje.
  3. Nazadnje pa je Glacier možno napolniti tudi prek priklopa USB-C na baterijski enoti. Ta je snemljiva, tako da lahko hladilnik pustimo na vikendu, avtodomu ali čolnu in doma napolnimo le drastično manjšo in lažjo (manj kot 2 kg) baterijsko enoto. To je odlična možnost, saj si le težko predstavljam, da bi ob vsakem odhodu na vikend mogel v avto nalagati cel hladilnik. Prek USB-C pa je možno tudi obratno napajanje, torej si lahko na baterijski enoti napajaš tudi mobilni telefon (več kot 25x) ali prenosnik.

Funkcije mobilne aplikacije

EcoFlow Glacier ima, kot se za modern izdelek spodobi, pripadajočo mobilno aplikacijo. To namestimo, tako da poskeniramo QR kodo, da namestimo aplikacijo za Android ali iOS, znotraj nje pa nam je na voljo optični čitalnik črtne kode, da te ni treba ročno pretipkavati. S hladilnikom se nato poveže prek povezave Bluetooth, Glacier pa se lahko nato poveže tudi na Wi-Fi omrežje za oddaljeno upravljanje. Sicer ne vem, kdo je tako moderen, da je izven električne mreže in ima Wi-Fi.

Po namestitvi aplikacije sem mogel štirikrat posodobiti programsko opremo (firmware). Inkrementalnih posodobitev smo vajeni iz že številnih programov in predvsem iger in ker je to tegoba ob le prvi uporabi, mu je ne štejem v minus. Vsekakor pa so med posodabljanjem tu animacija na napravi in procentualna črta v mobilni aplikaciji, ki kažeta, da ni katerikoli od sistemov med posodobitvijo zamrznil kot hrana v skrinji.

Z aplikacijo lahko upravljamo vse izdelke EcoFlow, pri Glacierju pa lahko spreminjamo temperaturo, vklopimo izdelovanje leda, preverimo stanje baterije in vklopimo ali izklopimo napravo. To pomeni, da boš najverjetneje z aplikacijo vse nastavil enkrat, nato pa se je ne boš več dotikal.

Kako prenosen je Glacier?

Srednje. Prazen hladilnik ima 23 kilogramov in je širok dva in pol metra. Praznega še lahko nekako nese ena oseba, ki ni preveč nerodna. Vsekakor pa bo bolje, da ga neseta dva. Dve osebi bosta tudi nujno potrebni, za dvig v in iz prtljažnika. Poleg nosilnih ročk na obeh straneh sta na eni strani na voljo še daljša ročka na eni in dve snemljivi plastični kolesi na drugi strani, da ga primemo in vozimo kot potovalni kovček. Za namestitev omenjenih je priložen izvijač, kolesa in nekaj vijakov. Namestitev lahko opravi ena oseba sama v manj kot 5 minutah.

Teleskopska ročka dvigne Glacier in preloži velik del teže na kolesa, zaradi česar je dosti lažji za transport in ga enostavno tudi polnega vozi ena oseba. Preizkusili smo ga na asfaltu, travi in gozdni cesti in nikjer ni prišlo do težav, zatikanja ali razmajanih koles.

Končne misli in uporabnost

EcoFlow Glacier ne vidim kot hladilnika za enodnevni izlet z avtomobilom (ker pri nas nimamo orjaških ameriških avtomobilov) ali te dni popularnih kombijih, preurejenih v avtodome. Njegovo mesto je v vikendih izven električnih omrežij, jahtah, avtodomih, kamping prikolicah in večjih tabornih šotorih. Predvsem v vikendih se bo odlično obnesel v kombinaciji s sončnimi celicami. Na tej točki pa imaš tam morda tudi že omrežje Wi-Fi, da ga lahko vklopiš, šele ko se odpraviš od doma. Glede na ceno vsekakor ne gre za poceni napravo, toda če pomislim, koliko stane bencinski agregat in manjša skrinja ter koliko bencina ali nafte bi porabil za vsako uro uporabe, menim, da nismo več tako daleč. Vsekakor pa bi plačal malo več, da mi klasični agregat ne ropota in se kadi v glavo, ker to potem ni več uživanje v naravi.

Posodobitev po skoraj enem letu

Po sedmih mesecih uporabe ob vikendih je baterija Glacierja še vedno enako zmogljiva kot na začetku. Hladilnik puščam trajno na vikendu, domov pa odnesem le baterijo (ki jo brez težav nesem v eni roki) in jo polnim s telefonskim polnilcem prek kabla USB-C. Hladilnik sem trajno preklopil na način eco. V tem načinu porabi od približno 10-ih zjutraj do 20-ih zvečer okoli polovico baterije. Mobilne aplikacije skoraj ne pogledam več, saj so vsi glavni gumbi na sami napravi. Ledomata v praksi nisem uporabil dosti, odkril pa sem skrito cevko, s katero iz ledomata izprazniš ostanke vode po izdelavi ledenih kock. Tako hladilnika ni treba zvrnit na bok, da izliješ ostanke vode.

Več o prenosnem baterijskem hladilniku EcoFlow Glacier lahko preberete na uradni strani EcoFlow, kupite pa ga lahko v spletni trgovini uradnega distributerja ecoflow.si.

Glavni urednik

OCENA
Hlajenje in trajanje
Prostornina
Mobilnost
Možnosti napajanja
Ekosistem povezanih izdelkov
Prejšnji članek5 stvari, ki jih morate vedeti o samooskrbi s sončno energijo
Naslednji članekProdaja novih električnih vozil v Evropi za 102 % večja
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

ocena-prenosni-hladilnik-ecoflow-glacierEcoFlow Glacier ni najcenejša rešitev za mobilni hladilnik, je pa najtišja, najbolj prijazna okolju in cenejša dolgoročno. Za voljo večje prostornine same skrinje se odreče kančku mobilnosti. Največja prednost pa je širok ekosistem povezanih baterijskih naprav in solarnih panel, s katerim lahko napravo nadgradimo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.