5 stvari, ki jih morate vedeti o samooskrbi s sončno energijo

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna Foto: on e-projekt

Samooskrba s sončno energijo je odličen način za boj z visokimi stroški porabe elektrike. Proizvajanje obnovljive energije, izboljšana vrednost doma in energetska neodvisnost so med prednostmi, zaradi katerih se mnogi odločajo za samooskrbo s sončno elektrarno. Kaj pa vsi ostali? Za vas smo pripravili 5 ključnih stvari, ki jih morate vedeti pred odločitvijo za samooskrbo s sončno energijo.

Energetska učinkovitost še pred samooskrbo s sončno energijo

Preden investirate v sončne elektrarno, je bistvenega pomena, da naredite svoj dom čim bolj energetsko učinkovit. Začnite s tesnjenjem prepiha, izboljšanjem izolacije in zamenjavo zastarelih oken in vrat. Uporabljajte energetsko učinkovite naprave in razsvetljavo, da zmanjšate skupno porabo energije. Z zmanjšanjem potrebe po energiji lahko namestite manjši, stroškovno učinkovitejši sončni sistem.

Stanje strehe za sončne panele

Vaša streha mora biti v dobrem stanju, da lahko podpira namestitev sončne celice, če se bi želeli odločiti za ta način samooskrbe. Upoštevajte predvsem naslednje: starost vaše strehe, strukturno celovitost vaše strehe ter senčenje vaše strehe čez dan in leto.

Sončni potencial igra pomembno vlogo

Vaša lokacija igra ključno vlogo pri učinkovitosti sončne elektrarne. Upoštevajte te dejavnike:

  • Razpoložljivost sončne svetlobe – izračunajte povprečno število ur sončne svetlobe, ki jih vaše območje prejme na dan, in sezonske razlike. Več sončne svetlobe pomeni večjo proizvodnjo energije.
  • Orientacija strehe je ključna – v idealnem primeru bi morala biti vaša streha obrnjena proti jugu, jugovzhodu ali jugozahodu, da zajame največjo količino sončne svetlobe. Lahko pa delujejo tudi vzhodno ali zahodno obrnjene strehe, čeprav z nekoliko nižjo učinkovitostjo.
Samooskrba
Foto: on e-projekt

Proračun za samooskrbo s sončno energijo

Določite svoj proračun za namestitev sončne elektrarne. Upoštevajte začetne stroške. Odločite se, ali si lahko privoščite plačilo sistema vnaprej ali potrebujete financiranje. Raziščite možnosti financiranja, primerjajte obrestne mere, pogoje in mesečna plačila. Ne pozabite raziskati razpoložljivih spodbud, ki so vam na voljo.

Vrste sončnih panelov

Na voljo so različne vrste sončnih kolektorjev, od katerih ima vsak svoje značilnosti. Posvetujte se s svojim dobaviteljem oziroma ponudnikom, da določite najboljšo vrsto sončne elektrarne glede na vaš proračun in energetske potrebe.

Sončna elektrarna
Sončna elektrarna Foto: on e-projekt

Prav zadnji korak oziroma njegova razlaga je daleč najbolj pomemben korak. Izbira pravega ponudnika je ključ do uspešne samooskrbe s sončno energijo. To je na voljo pri podjetju E-PROJEKT d. o. o., ki se ukvarja z gradnjo vseh vrst obnovljivih virov električne energije. Dolgoletne izkušnje zagotavljajo kvalitetno izdelavo v dogovorjenem roku. Celotno ponudbo lahko preverite na njihovi spletni strani.

info@e-projekt.si | Spletna stran

Podjetje E-Projekt se ukvarja s projektiranjem elektroenergetskih objektov ter izvajanjem gradenj na ključ. Izvajamo gradnje vseh vrst obnovljivih virov električne energije, kogeneracije, transformatorske postaje, daljnovode ter nudimo zaščito daljnovodov s sistemom LiSa®.

Prejšnji članekUstvarjanje sanjskega bivališča in inovativnih delovnih prostorov: Höna Mobile House
Naslednji članekOcena: prenosni hladilnik EcoFlow Glacier (posodobljeno v 2024)
Logotip
info@e-projekt.si| Spletna stran

Podjetje E-Projekt se ukvarja s projektiranjem elektroenergetskih objektov ter izvajanjem gradenj na ključ. Izvajamo gradnje vseh vrst obnovljivih virov električne energije, kogeneracije, transformatorske postaje, daljnovode ter nudimo zaščito daljnovodov s sistemom LiSa®.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.