Mit ali resnica: Zaradi klime lahko zbolimo?

buildings, air conditioning, china
Foto: skowalewski iz Pixabay

Če vas motijo običajen prehlad, zamašen nos ali simptomi podobni alergiji, ko sedite v klimatizirani sobi, je možno, da ste kot vzrok vašim težavam posumili klimatsko napravo. Pa lahko klimatska naprava resnično povzroči bolezen?

Mnogi se pritožujejo zaradi t.i. bolezni klimatske naprave in verjamejo, da je krivec njihova naprava za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (HVAC). A to ne drži povsem. Klimatska naprava vas ne naredi bolnih, vendar zaradi določenih dejavnikov vodi do okolja, ki povzroča bolezen. Dobra novica je, da ni razloga za skrb! Bolezni, povezane s klimatsko napravo, se lahko enostavno izognete s skrbjo za nekaj dejavnikov, kot sta vzdrževanje in čistoča.

air conditioner, air conditioning unit, hvac
Foto: Sprinter_Lucio iz Pixabay

Povzroča ali ne povzroča bolezen?

Klimatska naprava je lahko eden izmed vzrokov za bolezen, a ni neposreden krivec. Še najbližje pravilnemu odgovoru bi bili s trditvijo, da HVAC ob nepravilni uporabi ustvari okolje, kjer nastane bolezen. Hladen zrak, ki prihaja iz klimatske naprave vas namreč sam po sebi ne bo navdal z boleznijo. Razlog za težave so stranski učinki klimatizacije! To pomeni, da vaša naprava za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo v interakciji z okoljem ustvarja ugodno okolje za določene zdravstvene težave.

Poenostavljeno povedano, klimatska naprava povzroča kroženje zraka v vaši sobi, in če v prostoru obstajajo onesnaževalci, se ti tudi enostavno razpršijo. Ti onesnaževalci nato povzročajo težave z zdravjem.

Na primer, če se po prostoru širi prhljaj ali če so prisotne plesni in bakterije, bo klimatizacija povzročila kroženje teh onesnaževalcev, kar lahko povzročijo boleče grlo, zamašen nos ali težave z dihanjem. Prav tako, če klimatska naprava ni ustrezno vzdrževana, lahko postane vir rasti plesni in bakterij. Ko zrak prehaja skozi klimatsko napravo, se lahko ti onesnaževalci preprosto sprostijo v prostor.

Mikroskopska slika bakterij.
Foto: Bet_Noire iz iStock

Sindrom bolnih stavb

Sindrom bolnih stavb (SBS) se opredeljuje kot simptome in nelagodja pri osebah, ki se nahajajo v določeni stavbi. Čeprav je sindrom bolnih stavb večinoma povezan z onesnaženostjo zraka, lahko obstaja veliko krivcev, kot so prah, visoka temperatura ali nizka vlažnost, prisotnost plesni, slaba ventilacija, tobačni dim, slaba osvetlitev in še več.

SBS ne določa nobene specifične bolezni. Pogosto je povezan s časom, preživetim v stavbi, saj se simptomi izboljšajo ali izginejo, ko zapustite stavbo. Ti simptomi so pogosto povezani z onesnaževalci v zraku v stavbi. Nespecifični simptomi sindroma bolnih stavb vključujejo draženje kože, težave z dihanjem, draženje sluznice, glavobol in utrujenost.

Raziskava International Journal of Epidemiology je ugotovila, da so osebe, ki se nahajajo v pisarniških stavbah s klimatskimi napravami, poročale o več simptomih bolezni v primerjavi z osebami v stavbah brez klimatske naprave. Razlog, kot ga opredeljuje ta raziskava, je, da stavbe s klimatskimi napravami in sistemom vlaženja razpršujejo onesnaževalce v notranji zrak. Ti onesnaževalci vodijo v bolezni zaradi klimatizacije ali sindrom bolnih stavb.

Kako ukrepati?

Klimatske naprave torej niso neposredno krive za poletne prehlade, so zgolj povzročitelj kroženja zraka, kar ob neizpolnjenem higienskem minimumu v prostorih, povzroča širitev škodljivih delcev. Negativne razmere je mogoče odpraviti z skrbjo za prezračevanje in čiščenje zraka. Filter zraka je treba pogosteje čistiti, in poskrbeti za ustrezno vzdrževanje. Priporočljivo je tudi, da vašo napravo pred začetkom sezone hlajenja temeljito pregleda strokovnjak. S tem ciljamo tako, na sobno napravo kot na avtomobilsko.

Le na takšen način se bomo v poletnih mesecih izognili neprijetnim obolenjem, ki nas lahko pestijo tudi v času dopusta in prepotrebnega oddiha.

VIRCielowigle.com
Prejšnji članekTende, pergole, zasenčitvena jadra
Naslednji članekSuperšportni koncepti vozil iz 60-ih, ki so ostala le koncept

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.