Kako pravilno ravnati s klimo v avtomobilu

Vroči poletni dnevi so tu. Pomemben del poletne ohladitve je tudi klima v avtomobilu, to še največ občutimo predvsem takrat, ko se odpravimo z avtomobilom na daljše relacije. Na mestu je zato nekaj splošnih napotkov, kako klimatsko napravo v avtomobilu uporabljati.

1. Za začetek je najbolj pomembno, da avto že pred vožnjo pošteno prezračite. V njem se namreč nahaja izredno vroč zrak, saj se je avto dobesedno “pražil” na soncu. Če ga imate parkiranega v garaži ali v senci, potem ste vsekakor na boljše, vendar se vseeno priporoča, da se ga pred vožnjo na hitro prezrači. Če nimate časa za prezračevanje, ker se vam mudi, potem morate avto prezračiti tako, da spustite avtomobilska stekla za nekaj minut, in pustite da se vroči zrak iz avtomobila zamenja s svežim zunanjim.

2. Naslednji korak je, da klimo tudi dejansko prižgete, pred tem spuščena okna seveda zaprite. Klimo nastavite na zaprt krog delovanja oziroma tako imenovano „notranje kroženje zraka”, s čemer izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Zrak bo tako krožil le znotraj kabine in se hitro ohladil na želeno temperaturo.

3. Ko izbirate temperaturo v avtomobilu, morate biti pozorni, da ne izberete prenizko temperaturo. Razlika med nastavljeno temperaturo in zunanjo temperaturo naj ne bo večja od 7 stopinj Celzija. Če je torej zunaj 32 stopinj, potem nastavite klimo na 25 stopinj. Na ta način boste preprečili temperaturni šok, ki ga doživi telo, ki prehaja iz vročega okolja v ohlajeno in potem zopet v vroče. Tako boste tudi preprečili razvoj prehladnih obolenj zaradi klimatske naprave.

4. Ko omenjamo možnosti prehlada, je pomembno opozoriti tudi na to, da naj ohlajeni zrak kroži okoli vas in naj ne bo usmerjen direktno v vas. Ventilatorje, oziroma prezračevalne šobe zato usmerite stran od vas. S tem se izognete možnim prehladom in glavobolom, ki lahko vodijo do revmatskih težav.

5. Moč delovanja ventilatorja nastavite na najmanjšo še učinkovito stopnjo. Če imate vgrajeno avtomatsko klimatsko napravo, potem izberite samodejno nastavitev (auto). Pri tej nastavitvi bo elektronika v avtomobilu sama zaznala temperaturo zraka in prilagodila moč ventilatorjev.

S pametno in pravilno uporabo je klima povsem primerna in nenevarna naprava, ki vam olajša in izboljša počutje v vročih dneh. Edina pomanjkljivost je le-ta, da boste na račun klimatske naprave porabili nekaj več goriva – od 0,5 do 1 liter na 100 kilometrov.

Urednik portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJunija je bila proizvodnja električne energije za 21 % večja kot junija 2018
Naslednji članekNe obupajte: Odstraniti pasje dlake s preproge je preprosto

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.