Kako učinkovito ohladiti dom brez klimatske naprave?

a close up isolated white ventilator fan at home
Foto: Михаил Руденко iz iStock

Poletne vročine lahko postanejo neznosne, še posebej če doma nimate klimatske naprave. Kljub temu obstaja več učinkovitih metod, s katerimi lahko ohladite svoj dom in se izognete pregrevanju.

1. Uporaba ventilatorjev

Ventilatorji so odličen način za kroženje zraka v prostoru. Postavite jih strateško, na primer ob oknih, da potiskajo vroč zrak ven in hladnejši zrak noter. Če želite še boljši učinek, pred ventilator postavite skledo z ledom. Ventilator bo pihal čez led in tako ustvarjal hladen zrak.

2. Ohranite hlad v notranjosti

Zaprite okna, vrata in rolete čez dan, ko je zunaj najtopleje. Tako boste preprečili vdor vročine. Ponoči, ko se temperatura spusti, odprite okna in vrata ter ustvarite prepih, da osvežite prostor.

3. Vlažni rjuhe in brisače

Namestite vlažne rjuhe ali brisače čez okna ali pred ventilatorje. Ko se voda izhlapi, bo znižala temperaturo v prostoru. Lahko se tudi ovijete v vlažno brisačo ali pa pred spanjem ohladite rjuhe v hladilniku.

4. Izklopite nepotrebne naprave

Elektronske naprave, kot so računalniki, televizorji in svetilke, oddajajo toploto. Ugasnite jih, ko jih ne uporabljate, in zamenjajte žarnice z LED svetilkami, ki oddajajo manj toplote.

5. Hladne pijače in lahka oblačila

Pijte veliko hladne vode in se izogibajte alkoholu in kofeinu, ki vas lahko dehidrirata. Nosite lahka, svetla oblačila iz naravnih materialov, kot je bombaž, ki omogočajo boljše dihanje kože.

6. Uporaba naravnih hladilnih sredstev

Nekatere rastline, kot so aloe vera in meta, imajo hladilne učinke. Postavite jih po stanovanju ali pa uporabite aloe vera gel za hlajenje kože.

Z uporabo teh metod lahko uspešno znižate temperaturo v vašem domu in se izognete neprijetnostim vročih poletnih dni brez klimatske naprave.

Prejšnji članekStilski nasveti – modni trendi te pomladi
Naslednji članekHardiePanel® in HardiePlank® – vlaknocementne fasadne obloge

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.