Kako pri uporabi klimatske naprave porabiti čim manj energije?

rectangular white device
Photo by Álvaro Bernal on Unsplash

3. Ne odpirajte oken in vrat

“Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi,” svetujejo.

4. Čiščenje in vzdrževanje

Kot pišejo pri ZPS, je treba enkrat na leto očistiti filtre, skozi katere potuje zrak. Zamašeni naj bi povečali rabo energije za 5 do 15 %, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.*

5. Izbira klimatske naprave

Izberite ustrezno močno glede na velikost in druge značilnosti prostora, ki ga nameravate hladiti. Nekaj napotkov za smotern nakup najdete TUKAJ.

6. Namestitev notranje enote

Najbolje je notranjo enoto namestiti v najbolj vroč in osončen prostor v domu. “Ko bo ta ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje,” pišejo pri ZPS. Izogibajte se virom toplote. Notranja enota ima namreč vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature.

7. Neoviran pretok zraka

Klimatsko napravo namestite na mesto, kjer ne bo nič oviralo pretoka zraka. Ozek hodnik, zavesa pred klimatsko napravo ali pihanje v steno so slaba izbira.

8. Več muh na en mah?

Namestitev klime na na hodnik, da bi hladila vse sobe, ni vedno najbolj optimalna poteza. Klimatska naprava bo razmeroma hitro ohladila hodnik na nastavljeno temperaturo in se izključila, v preostalih prostorih, ki so osončeni in bolj pregreti, pa bo še vedno (pre)vroče. “Znižanje nastavljene temperature zgolj poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave, pogosto izklapljanje pa lahko skrajša njeno življenjsko dobo,” opozarjajo.

9. Pozor pri namestitvi zunanje enote

Ni vseeno, kam postavite zunanjo enoto. Predvsem naj ne bo neposredno izpostavljena močnim sončnim žarkom. Z namestitvijo zunanje enote na manj obsijano in manj pregrevano lokacijo lahko privarčujete tudi 10 % energije. Ni malo, kajne?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSistem za notranje vrtnarjenje, ki ga morate imeti
Naslednji članekVentilator z evaporacijskim hlajenjem je vsestranska naprava

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.