Na voljo ugodni krediti s spremenljivo ali fiksno obrestno mero, premislite si lahko tudi v dobi odplačevanja kredita

Portrait Of Happy Young Couple Sitting On Floor Looking Up While Dreaming Their New Home And Furnishing
Foto: Ridofranz iz iStock

V petek, 14. julija 2023, je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, v Uradnem listu Republike Slovenije št. 77/2023 objavil nov Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov z zelo ugodnimi obrestnimi merami.

Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov 70OB23 nadaljuje program dodeljevanja ugodnih kreditov za financiranje okoljskih naložb občanov: vgradnjo naprav in sistemov za učinkovito ogrevanje in prezračevanje prostorov ter pripravo tople vode, vgradnjo naprav in sistemov za povečanje rabe obnovljivih virov energije za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode, vgradnjo naprav za proizvodnjo, soproizvodnjo ali hrambo električne energije, zmanjšanje toplotnih izgub toplotnega ovoja stavb, gradnjo ali nakup skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb, nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, nakup okolju prijaznih vozil, odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, nadomeščanje materialov, ki vsebujejo nevarne snovi, in ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki iz gospodinjstva, učinkovito raba vodnih virov in oskrbo s pitno vodo.

Novost: nižje obrestne mere, na voljo tudi fiksna

Nameni okoljskih naložb, za katere bo mogoče pridobiti kredit Eko sklada, so enaki kot v predhodnih javnih pozivih, spreminja pa se obrestna mera, in sicer se je spremenljiva obrestna mera znižala, na novo pa ima občan možnost izbrati fiksno obrestno mero. Nov javni poziv, tako kot predhodni, omogoča tudi sočasno pridobitev tako kredita kot nepovratne finančne spodbude. 

Največja sprememba v novem javnem pozivu je, da občan lahko izbira med

Fiksna ali spremenljiva? Kar je v nekem trenutku ugodneje!

Fiksna obrestna mera je v pozivu dodana kot ukrep k zagotavljanju stabilnejšega okolja za zadolževanje občanov. Kreditojemalcem je dodatno omogočena pravica, da v času odplačila kredita zamenjajo spremenljivo obrestno mero za fiksno in obratno brez predhodnega pisnega soglasja zavarovalnice, če se ob zamenjavi obrestne mere zniža mesečni obrok odplačila kredita.

V novem javnem pozivu so nižji stroški zavarovanja kreditov, stroški sklepanja kreditnih pogodb in vodenja kreditov pa so nekoliko višji, tako da EOM za kredite s spremenljivo obrestno mero ostaja skoraj nespremenjen, za fiksno obrestno mero pa je zaradi nižje obrestne mere precej ugodnješi.

Za 10-letni kredit v višini 20.000 EUR s fiksno obrestno mero je izračunan EOM 3,83 %, s spremenljivo obrestno mero, pri 3-mesečnem EURIBOR-ju v višini 3,66 % in pribitku v višini 1 % pa je izračunana EOM 5,81 %.

S tem javnim pozivom se je znižal tudi znesek minimalne kreditne sposobnosti kreditojemalca, kar pomeni, da bo več občanov kreditno sposobnih oziroma bodo ti upravičeni do višjih zneskov kredita. Za upokojence, ki bodo s kreditom financirali ukrepe povezane z nepremičnino, pa je znesek minimalne kreditne sposobnosti še dodano znižan.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoletna neurja pri nas vse močnejša: kaj storiti, če poplavi notranjost avtomobila?
Naslednji članekWPC plošče kot trajnostna alternativa lesu za vrtne tlakove in ograje: Prednosti in slabosti!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.