Slovenija postala bolj prijazna električnim vozilom

Na Elektru Ljubljana, d. d. je v petek na novinarski konferenci potekala predstavitev pilotnega projekta, ki je omogočil gostovanje za uporabnike električnih vozil. Pilot je bil izveden v okviru mednarodnega projekta ICT4EVEU, ki ga sofinancira Evropska komisija.

Cilj projekta je bil uporabnikom električnih vozil omogočiti gostovanje na polnilnih postajah v ljubljanski in mariborski regiji, na območju mest Pamplona in Vitoria (Španija) in v Bristolu (Velika Britanija). V projektu je sodelovalo 20 podjetij in organizacij iz štirih držav, med njimi štiri podjetja iz Slovenije (Etrel, Elektro Ljubljana, Elektro Ljubljana OVE in Elektro Maribor).

 

Ena izmed najpomembnejših storitev, ki so bile razvite v okviru projekta, je gostovanje (roaming). To pomeni, da uporabniki električnih vozil, ki so registrirani pri različnih upravljavcih polnilnih postaj, lahko nemoteno potujejo po Sloveniji in uporabljajo vso polnilno infrastrukturo, ki je vključena v sistem gostovanja. Storitve, kot so rezervacija polnilnega mesta, polnjenje ter kasnejše plačilo storitve  polnjenja in pregled nad podatki vseh preteklih polnjenj, bodo tako dostopne vsem registriranim uporabnikom, ne glede na lokacijo, na kateri polnijo svoje električno vozilo.

 

V sistem je bilo vključenih 26 polnilnih postaj v upravljanju Elektro Ljubljana (8 postaj) in Elektro Maribor ter DEM (18 postaj). Med enoletnim poskusnim obratovanjem je na teh polnilnih postajah električna vozila polnilno 175 različnih uporabnikov, izvedenih je bilo 2.692 polnjenj s skupno predano energijo 16.974 kWh.

 

 

Uršula Krisper iz Elektra Ljubljana d.d. je spregovorila tudi o načrtih za prihodnje: »Projekt je veliko prispeval k uveljavljanju elektromobilnosti v Sloveniji, saj je uporabnikom električnih vozil omogočil polnjenje na večjem številu polnilnih postaj in olajšal potovanja z električnimi vozili na daljših razdaljah. Poleg večjega  zadovoljstva naših strank za čas trajanja pilota ter dviga ugleda našega podjetja, se je in se bo tudi v prihodnje povečala obiskanost polnilnih postaj, kar predstavlja temelj za širitev naše polnilne infrastrukture in vključitev dodatnih postaj v sistem gostovanja.«

 

Jure Ratej, vodja raziskovalnega oddelka v podjetju Etrel, d. o. o., vodilnem podjetju pri nas na področju razvoja infrastrukture za električna vozila, ki je razvilo informacijski sistem za gostovanje, je zadovoljno dejal: »Med testiranjem in delovanjem je sistem gostovanja deloval zanesljivo, kar omogoča širjenje sistema gostovanja na polnilne postaje drugih slovenskih in tudi tujih upravljavcev polnilnih postaj. Nadaljnji načrti vključujejo čim večjo pokritost polnilnih postaj v obmejnih regijah Italije, Avstrije in Hrvaške ter na hrvaški obali, dolgoročno pa ustanovitev centraliziranega sistema gostovanja za območje srednje in jugovzhodne Evrope.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.