World Solar Challenge – 2.900 kilometrov dolga dirka za sončne avtomobile

Petega oktobra se je začelo veliko tekmovanje sončnih avtomobilov po Avstraliji. Tekmovanje je dolgo 1.800 milj, oziroma 2.900 kilometrov.

Avstralija letos organizira veliko tekmovanje za avtomobile, ki se poganjajo s pomočjo sončne energije. Pogoji za udeležbo v dirki so, da se tekmuje le z avtomobili na sončni pogon oziroma z uporabo sončne energije, torej brez bencina, plina ali drugih virov energije. Vozniki morajo čim prej prevoziti 2.900 kilometrov s svojim vozilom. Pri tem se testira potrpežljivost in sposobnost voznikov, predvsem pa zmogljivost, energijska učinkovitost in hitrost različnih avtomobilov.


S svojim vozilom, poimenovan Generation, tekmuje tudi Univerza v Michiganu. Vozilo je izredno tanko in tehta le skromnih 272 kilogramov. Ima tudi izredno tanka kolesa in aerodinamično obliko, žal pa tudi precej majhno kabino za voznika, tako da bo temu vse prej kot udobno na skoraj 3.000 kilometrov dolgi vožnji.

Avto na sončno energijo michiganske ekipe ima praktično celoten trup pokrit s fotovoltaičnimi paneli. Tako stalno pridobiva energijo, ki poganja vozilo. Na Univerzi si obetajo dobre rezultate, le upajmo, da jih na dirki ne presenetita oblačno vreme in dež.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.