Veste, koliko kilometrov smo lani prevozili?

Promet v letu 2020
Promet v letu 2020

Statistični urad RS je objavil pregled prometa domačih in tujih vozil na slovenskem in tujem cestnem omrežju. Epidemija je tudi tu imela močan vpliv, ter tako povzročila velik padec v prevoženih kilometrih. Preverili so tudi kako velik del prevoženih kilometrov so opravila osebna in tovorna vozila, kar je pripeljalo do zanimivih, a nekoliko pričakovanih ugotovitev. Vplivala je tako na letni upad obsega prometa domačih cestnih motornih vozil na domačem in tujem cestnem omrežju, kot tudi na letni upad obsega prometa domačih in tujih cestnih motornih vozil na domačem cestnem omrežju.

Opravili smo manj voznih kilometrov kot leta 2019

Na slovenskih avtocestah in hitrih cestah so domača in tuja vozila v letu 2020 skupaj opravila 6 milijard voznih kilometrov. To je dve milijardi manj kot leto poprej, ko so jih opravili osem milijard. Tako je bilo lani na slovenskem avtocestnem omrežju opravljenih za 25 % manj voznih kilometrov kot predlani.

Večji del so opravili osebni avtomobili (tuji in domači), kar je predstavljalo 71 % oziroma 4,3 milijarde. Tovorna vozila pa so opravila 1,7 milijarde oziroma 28 % voznih kilometrov. V primerjavi z letom 2019 so osebna vozila prevozila 29 odstotkov manj, tovorna 14 odstotkov manj, avtobusi pa kar 63 odstotkov manj.

Obseg prometa domačih in tujih osebnih in tovornih vozil na domačem avtocestnem omrežju, Slovenija
Obseg prometa domačih in tujih osebnih in tovornih vozil na domačem avtocestnem omrežju, Slovenija (vir: SURS)

Domača vozila

Domača vozila oziroma vozila, ki so registrirana v Sloveniji v letu 2020, so skupaj opravila 21,4 milijarde voznih kilometrov. To je 3-odstotni padec napram letu 2019, ko so jih opravili 22,1 milijarde. Tovorna vozila pa so v lanskem letu opravila za 2 odstotka manj voženj kot leto prej.

Domači osebni avtomobili

Domači osebni avtomobili so doma in na tujem opravili kar 78 % vseh voznih kilometrov oziroma 16,7 milijarde kilometrov. Največji del tega so opravila domača osebna vozila na dizelsko gorivo in sicer 10,8 milijarde. Ta številka predstavlja polovico obsega prometa domačih vozil in skoraj dve tretjini obsega prometa osebnih avtomobilov. Vozila na bencinsko gorivo pa so opravila 5,6 milijarde voznih kilometrov, kar je predstavljalo 26 % celotnega obsega prometa in 33 % obsega prometa osebnih vozil.

Električna in hibridna vozila

Število voznih kilometrov se je pri električnih osebnih avtomobilih v primerjavi leta 2020 z 2019 zvišalo za kar 63 odstotkov. Hibridnim osebnim vozilom na bencin se je zvišalo za  33 odstotkov, hibridnim dizelskim pa za 88 odstotkov.

Tovorna vozila

Domača tovorna vozila so opravila 4,4 milijarde voznih kilometrov oziroma petino obsega prometa vseh v Sloveniji registriranih cestnih motornih vozil. Vozila z nosilnostjo več kot 12 ton so opravila 2,3 milijarde voznih kilometrov oziroma 54 % obsega prometa. Lahka tovorna vozila pa so opravila 1,9 milijarde voznih kilometrov.

Gibanje obsega prometa domačih osebnih avtomobilov na domačem in tujem cestnem omrežju po vrsti pogona in goriva, Slovenija
Gibanje obsega prometa domačih osebnih avtomobilov na domačem in tujem cestnem omrežju po vrsti pogona in goriva, Slovenija (vir: SURS)
Prejšnji članek5 znakov, da morate zamenjati pralni stroj
Naslednji članekPredstavljamo vam toplotno črpalko zrak-voda Panasonic Aquarea
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.