5 znakov, da morate zamenjati pralni stroj

Pokvarjen pralni stroj
Pokvarjen pralni stroj

Brez pralnega stroja si težko predstavljamo svoje gospodinjsko življenje in življenje nasploh. Po nekaj letih uporabe pa se zna zgoditi, da nam naš pralni stroj ne služi več tako dobro kot je nekoč. Z določenimi znaki nam tudi sporoča, da bi bil čas za resno popravilo ali celo zamenjavo. Kateri so znaki, s katerimi nam pralni stroj sporoča, da ga bo treba zamenjati?

Pretirano puščanje

Puščanje vode je najbolj opazen in prepričljiv znak, da bi bilo potrebno zamenjati pralni stroj. Četudi gre lahko včasih za nek manjši problem, ki bi ga lahko rešilo popravilo, pa vam bo včasih tudi serviser povedal, da rešitve ni. Pred tem preverite odvodno cev, ki je lahko velikokrat razlog okvare zaradi dolgih let rabe.

Preglasen stroj

Če se vam zdi, da bo vaš pralni stroj poletel v zrak, nekje sigurno tiči težava. Pogosto jo lahko rešite sami, predvsem če je razlog hrupa neenakomerna razdelitev perila v bobnu. Zaradi tega pralni stroj skače in ropota. Njegovo delo pavzirajte in razporedite obleke. Če je vse (sorazmeroma) tiho, potem odlično. Če je še vedno hrupen, tiči težava nekje drugje. Poskusite premakniti pralni stroj, da bo z vsemi štirimi nogami na enakomerni podlagi. Če tudi tu ni tišine, boste morali poklicati serviserja.

Pralni stroj

Voda ne napolni bobna

Tudi pri tej težavi se lahko sami lotite popravila oziroma iskanja prave težave. Prvi problem bi se lahko pojavil zaradi premajhnega vodnega pritiska, ki ga lahko preverite tudi z navadnim vedrom in bližnjo pipo (10 litrov vode na minuto je optimalno). Preverite dovodno cev, da ni slučajno prišlo do zvite ali obstruktirane cevi. Pri preverjanju dovodne cevi pa se posvetite tudi filtru na dovodni cevi. Najbolj enostavna napaka, ki jo storimo pri preverjanju napolnjenega bobna je izbira cikla pranja perila. Nekateri cikli imajo namreč nekoliko počasnejše polnjenje bobna in se ta še nekaj minut ne bo napolnil.

Vaš pralni stroj  je preprosto star

Čeprav lahko pralni stroji zdržijo tudi preko desetih let uporabe, jih je pametno zamenjati nekje okoli osmega leta starosti. Kot pri vseh stvareh se bo tudi pri pralnem stroju interval težav manjšal, prav tako pa bo popravilo le teh dražje. V teh osmih letih je verjetno na trg prišlo kar nekaj strojev, ki so bolj energetsko in vodno varčni. To vam bo prihranilo denar na dolgi rok, obenem pa popravil še nekaj let ne bo.

Popravilo pralnega stroja je včasih dražje od nakupa novega
Popravilo pralnega stroja je včasih dražje od nakupa novega

Pralni stroj ne dela

Enostaven razlog, kjer ne najdemo izvora težave. Klic serviserju in njegov prihod sta velikokrat brezplačna. Če pa med osnovnim pregledom ugotovi, da bo strošek popravila približno tak kot nakup novega pralnega stroja, se odpravite na pot razmisleka.

Prejšnji članekOgrevate na elektriko? Predstavljamo vam 5 razlogov za zamenjavo!
Naslednji članekVeste, koliko kilometrov smo lani prevozili?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.