Uber najel Nasine inženirje za izdelavo letečih avtomobilov

Vsi se verjetno strinjamo s tem, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To naj bi bilo kmalu mogoče, in sicer v navezi s storitvijo Uber, ki se v tujini kljub številnim nasprotnikom vse bolj uveljavlja, saj omogoča priklic prevoza s telefonom prek priročne mobilne aplikacije. Vodilno osebje podjetja Uber je namreč pred kratkim za razvoj letečega avtomobila najelo kar strokovnjake ameriške vesoljske agencije NASA, ključni strokovnjak tu pa bo inženir Mark Moore.

Inženir Mark Moore leteči avtomobil razvija že vse od leta 2010, pri čemer gre tu za leteče osebno vozilo z možnostjo navpičnega vzletanja in pristajanja. Njegovi načrti so pred časom sicer navdušili tudi soustanovitelja podjetja Googla Larryja Paga, ki je konec lanskega leta v podjetje Zee.Aero, ki je eno izmed redkih na svetu, ki razvija leteče avtomobile za običajne uporabnike, vložil preračunanih 92 milijonov evrov zagnskega kapitala. Pri podjetju Zee.Aero so prepričani, da bodo prvi leteči avtomobili kmalu postali nekaj vsakdanjega, saj pri tovrstnem projektu sodeluje na stotine zaposlenih. Poleg tega so njihovi inženirji že opravili testne polete s svojimi vozili, prvi rezultati pa so bili zelo spodbudni. Tovrstna vozila lahko namreč letijo kot klasična letala, vzletajo in pristajajo v vodoravnem položaju in se lahko po cesti vozijo kot običajni avtomobili, čeprav je vožnja v tem načinu primernejša le za parkiranje.

Pri podjetju Uber so prepričani, da bodo tudi sami uspeli razviti leteče osebno vozilo z možnostjo navpičnega vzletanja in pristajanja. Te naj bi poganjala elektrika, pri čemer bo avtonomija letenja znašala od 80 do 160 kilometrov. Ta vozila bo sprva upravljal pilot, nekoliko kasneje pa bo njihovo upravljanje prevzela umetna inteligenca. Trenutno žal še ni na voljo podatkov o tem, kdaj bodo leteči taksiji podjetja Uber na voljo običajnim smrtnikom. Ker pa razvoj poteka hitro in relativno brez težav, bi te lahko ugledali še pred letom 2020.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.