Toyota razkrila EV-crossover, ki bo nadomestil Yaris Cross

Toyota Urban Crossover bo nadomestil Toyoto Yaris Cross
Toyota Urban Crossover bo nadomestil Toyoto Yaris Cross Foto: on toyota

Toyota je predstavila koncept svojega novega mestnega križanca, za katerega pravi, da bo najcenejši in najmanjši EV. Bolj kot to pa predstavlja predogled enega od petih novih električnih avtomobilov, ki jih bo Toyota v Evropi lansirala v naslednjih dveh letih. Kaj vemo o novi Toyoti, ki naj bi bila električen nadomestek modela Yaris Cross?

Toyota Urban Crossover, konceptni mestni križanec

Toyotin malček bo na trgu postavljen kot tekmec modelom, kot sta Jeep Avenger in Mini Aceman. Na trg pa bo prišel v obdobju, ko japonsko podjetje pospešuje širitev svoje ponudbe električnih avtomobilov pred letom 2026. Takrat bo namreč Toyota začela lansirati povsem novo družino avtomobilov na vrhu modularne arhitekture, ki jo je razkrila oktobra, z baterijami naslednje generacije, ki dramatično povečujejo doseg in učinkovitost.

Toyota Urban Crossover bi lahko stal okoli 35 tisoč evrov
Toyota Urban Crossover bi lahko stal okoli 35 tisoč evrov Foto: on toyota

Toyotin šef razvoja izdelkov Andrea Carlucci je dejal, da ta drzno oblikovan koncept SUV B-segmenta »jasno kaže, kaj bo močno prispevalo« k Toyotini evropski prodaji električnih vozil v prihodnjih letih.

Podjetje bo vse specifikacije modela razkrilo v prvi polovici leta 2024, ko bo predstavilo različico, pripravljeno za proizvodnjo, ki pa za zdaj ostaja neimenovana. Toyota je za zdaj potrdila le njegove dimenzije: 4300 mm dolžine, 1820 mm širine in 1620 mm višine.

Podoben naj bi bil Suzukiju eVX

Presenetljivo naj bi bil podoben nedavno razkritemu konceptu Suzuki eVX, s katerim ima Toyota strateško partnerstvo in sodeluje pri določenih modelih. Prav Suzuki je tudi tisti, ki prodaja lastni različici modelov RAV4 in Corolla kot del partnerstva s Toyota – gre za sodelovanje pri razvoju elektrificiranih vozil.

Toyota je razkrila konceptno vozilo
Toyota je razkrila konceptno vozilo Foto: on toyota

Toyotin »Urban Crossover« temelji na namenski platformi, povezani s platformo e-TNGA, ki je tudi podlaga za SUV bZ4X. Služil bo kot električna alternativa sedanjemu hibridu Yaris Cross – in v tej vlogi bo »vsaj za nekaj časa« najmanjši električni avtomobil v Toyotini liniji.

Ne bo pa dosegel cene, ki bi ustrezala temu avtomobilu. Carlucci namreč razlaga, da so električni avtomobili delno premium izvedba, zaradi česar je cena v okolici 30 tisoč evrov neizvedljiva, saj bi moral drugače obstajati bistven premik v stroških materiala za baterije.

Poleg tega pa je priznal, da bi bil na primer Volvo EX30 naravni tekmec in da Toyota vseeno ni ločena od tržne situacije, kar bi lahko nakazovalo na to, da cena okoli 35.000 evrov ne bi bila nerealna.

Ker pa je cena še veliko ugibanje, se raje posvetimo drugim rečem. Toyota bo v prizadevanju za ravnovesje med cenovno dostopnostjo in uporabnostjo ponujala vozilo z dvema možnostma baterije, od katerih naj bi največja nudila doseg približno 400 kilometrov, kar je v skladu z mestno vožnjo avtomobila.

Na voljo bo tudi s pogonom na prednji in štirikolesni pogon, ki naj bi bil po njihovih besedah redek na nižjem koncu trga, čeprav natančnejših podrobnosti o njegovih specifikacijah ni bilo.

Toyotin električni nadomestek Yaris Crossa
Toyotin električni nadomestek Yaris Crossa Foto: on toyota

Toyota ne želi omogočiti vzpona konkurenci

»S Toyoto Yaris Cross smo bili izjemno uspešni,« je povedal Carlucci in dodal, da »ne nameravajo pustiti nobenega prostora konkurenci.«

Konceptni trojček Urban Crossover, Compact Crossover in Sport Crossover bo skupaj z bZ4X predstavljal štiri od šestih električnih vozil, ki jih bo Toyota lansirala do leta 2026.

Podrobnosti o preostalih dveh niso potrjene, domneva pa se, da bosta SUV-ja v rangu RAV4 oziroma sedemsedežnega Highlanderja.

New Toyota Urban SUV Concept – The Next affordable City Crossover

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRtoyota
Prejšnji članekNeandertalski geni vplivajo na to človeško lastnost…
Naslednji članekKako zmanjšati bleščanje ob nočni vožnji?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.