Kako zmanjšati bleščanje ob nočni vožnji?

Bleščanje ob nočni vožnji
Bleščanje ob nočni vožnji Foto: welcomeinside iz iStock

Vožnja ponoči je že sama po sebi naporna in nikomur ni všeč, ko se nasproti peljejo avtomobili z močnimi žarometi. Ni pomembno, ali so višji od nas, s prižganimi dolgimi lučmi ali pa imajo le močne žaromete – vse skupaj je precej nadležno. Ni pa nujno, da to bleščanje zakrivijo samo avtomobili, saj je možnosti veliko. Torej, kako zmanjšati bleščanje ob nočni vožnji?

Pripravite svoj avto in sebe na nočno vožnjo

Preden se sploh odpravite na nočno vožnjo, pripravite sebe in svoj avto. Pred nočno vožnjo se prepričajte, da je vaše vetrobransko steklo čisto. Madeži in črte vam lahko preprečijo, da bi kar najbolje videli, kaj je na cesti, ampak tudi lomijo svetlobo in poslabšajo bleščanje. Notranjost in zunanjost vetrobranskega stekla naj bosta čista, da se izognete tej težavi. Če opazite napake ali razpoke, jih takoj popravite.

view from moving car on highway at night
Foto: Apriori1 iz iStock

Bodite pozorni na druge voznike. Seveda sprejmite tudi preproste korake, da preprečite zaslepitev drugih voznikov. Najprej premišljeno uporabljajte dolge luči. Uporabljajte predvsem zasenčene luči, dolge pa samo po potrebi. Če drug voznik uporablja dolge luči in ne zasenči luči, ko se približujete, zmanjšajte hitrost in zagotovite, da imate avto pod nadzorom.

Gre za reči, ki bi jih moral poznati vsak voznik, a ponoči je situacija težja.

Nasveti za zmanjšanje bleščanja ob nočni vožnji

Če želite zmanjšati bleščanje in ostati varni na cestah, lahko poskusite naslednje nasvete. Ni nujno, da vam bodo pomagali vsi, lahko pa poskusite, kajne.

 • Ne glejte direktno v prihajajoči avto: Ko se približuje avto – še posebej, če ima prižgane dolge luči, se izogibajte neposrednemu pogledu v luči. Raje premaknite pogled v desno in držite pogled na beli črti. Izognili se boste neposrednemu bleščanju, še vedno pa lahko s svojim perifernim vidom vidite prihajajoči avto.
 • Prilagodite vzvratno ogledalo: Če ste eden od tistih, ki imate digitalno vzvratno ogledalo, ga prestavite v nočno nastavitev. Tako boste še vedno lahko videli avtomobilske luči za seboj, vendar bodo zatemnjene. Če pa imate klasično vzvratno ogledalo, ga poskušajte premakniti tako, da vas avtomobilske luči ne bodo slepile med vožnjo.
 • Izogibajte se uporabi luči v vozilu, saj lahko oslabijo vaš vid ponoči.
  Car driving during winter snowstorm. Motion blur.
  Preprečevanje bleščanja ob nočni vožnji je pomemben korak za varno vožnjo Foto: Zuberka iz iStock
 • Čez dan nosite sončna očala ali zaščito za oči: Dnevno bleščanje sonca lahko povzroči obremenitev oči in vpliva na vaš vid ponoči, zato podnevi nosite dober par sončnih očal.
 • Vprašajte svojega zdravnika o očalih proti bleščanju: Če nosite očala na recept, povprašajte svojega optika o korekcijskih steklih brez bleščanja. Preverite tudi, ali so na očalih praske, kar poslabša bleščanje.
 • Očistite žaromete: Umazani žarometi lahko blokirajo do 90 odstotkov svetlobe in močno zmanjšajo vašo vidljivost.
 • Vzemite si odmore: Če je pred vami dolga nočna pot, si vzemite pogoste odmore, da si spočijete oči in ostanete pozorni.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekToyota razkrila EV-crossover, ki bo nadomestil Yaris Cross
Naslednji članek5 najboljših kombinacij sadja in čokolade

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.