Tesla napovedala cenovno dostopen Model 2, na skupščini pa ni navdušila

Tesla Model 2
Foto: on tesla

Tesla je objavila težko pričakovano predogledno sliko svojega naslednjega električnega avtomobila, za katerega se pričakuje, da bo kombilimuzina »Model 2«, ki bo tekmovala s prihajajočima Renaultom 5 in Volkswagnom ID 2.

Tesla na skupščini delničarjev bolj skopa kot sicer

V govoru na skupščini delničarjev ameriškega podjetja leta 2023 je izvršni direktor Elon Musk potrdil, da razvijajo dva nova izdelka. Šlo naj bi za novo kombilimuzino in govorice o osvežitvi modela Tesla 3.

Oba nova avtomobila bosta verjetno proizvedla več kot pet milijonov enot na leto skupnega obsega proizvodnje, je dejal Musk, kar nakazuje strateški preobrat, da postane proizvajalec velikih količin električnih vozil.

Na marčevskem dnevu vlagateljev so šefi Tesle podrobno opisali, kako bodo novi proizvodni procesi in tehnične inovacije pomagali močno povečati učinkovitost Teslinih tovarn in vozil.

tesla, supercharger, battery
Foto: Blomst iz Pixabay

Pričakovanja niso bila dosežena

Pričakovalo se je, da bo Musk na odru gigatovarne v Teksasu pred občinstvom in gledalci predstavil predvsem dolgo razpravljano novo arhitekturo EV, ki naj bi podprla cenovno dostopen avtomobil osnovnega razreda, ki stoji pod zelo prodajanim modelom Tesla 3.

Musk je namesto tega orisal svojo vizijo čistejšega svetovnega gospodarstva: »Obstaja jasna pot do popolnoma trajnostne Zemlje z obiljem.« Temu je dodal, da je to mogoče doseči brez varčevanja in napovedal, da elektrificirano gospodarstvo zahteva manj rudarjenja kot sedanje gospodarstvo.

Popoln prehod na električna cestna vozila bo zmanjšal porabo fosilnih goriv za 21 %, so sporočili iz Tesle. Poleg tega Musk pravi: »Vsi avtomobili bodo popolnoma električni in avtonomni. Vožnja neavtonomnega bencinskega avtomobila bo alegorija za jahanje konja in uporabo telefona na preklop«.

tesla, tesla model x, charging
Foto: Blomst iz Pixabay

Prav tako je bilo pričakovano, da bo predstavitev osvetlila dolgo odložena električna vozila Cybertruck in Roadster ter prihodnje proizvodne zmogljivosti, vendar so bili pri Tesli tokrat manj osredotočeni na predstavitev prihodnjih izdelkov.

Cybertruck, Roadster, Robotaxi in Semi nekaj let po njihovi objavi še niso dosegli serijske proizvodnje (ali katere koli proizvodnje). Vlagatelji niso dobro sprejeli pomanjkanja objav o izdelkih, pri čemer je Teslina vrednost čez noč po predstavitvi padla za 5 %.

Svetovna poročila so tudi nakazovala, da bi Musk lahko podal nove podrobnosti o Teslinem cenovno dostopnem električnem vozilu, ki naj bi bilo manjše in cenejše od izjemno priljubljenega modela 3. Skice tega avtomobila so krožile po družbenih omrežjih, s špekulacijami, da bi lahko imajo ceno okoli 20 tisoč britanskih funtov in doseg okoli 250 milj.

Indianapolis - Circa April 2017: Tesla Service Center. Tesla designs and manufactures the Model S electric sedan IV
Photo by jetcityimage on iStock

Nova platforma bo omogoča cenovno dostopnost

Podrobnosti o naslednjem avtomobilu Tesla so bile večinoma prikrite, šef inženiringa Lars Moravy pa je potrdil le, da to ne bi bil model Y, ki bi imel koristi od opisanega proizvodnega napredka, kot je prikazano na ilustraciji.

Šef oblikovanja pri Tesli Franz von Holzhausen je dejal, da bodo podrobnosti o naslednjem avtomobilu podjetja prispele kasneje. Verjetno bo to prva Tesla, proizvedena v novi tovarni v Monterreyu v Mehiki.

Tesla je ocenila, da bo njegova nova platforma znižala stroške gradnje na vozilo za okoli 1000 ameriških dolarjev, kar bi moralo pomeniti občutno nižjo ceno za potrošnika.

Predvsem pa je jasno, da se bo Tesla soočila z ostro svetovno konkurenco, kot so Volkswagen, Renault, MG in različni kitajski proizvajalci, ki so potrdili načrte za uvedbo električnih vozil, katerih cena je bolj v skladu z današnjimi cenovno ugodnejšimi avtomobili z motorjem na notranje izgorevanje.

2023 Annual Shareholder Meeting

Prejšnji članekRazkošna roža, ki prinaša srečo v ljubezni, ne sme manjkati v vašem domu
Naslednji članekZakaj so Rog Pony kolesa najboljša za urbano vožnjo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.