Spoznajte prvi kitajski vlak, ki potujejo po navideznih tirih!

Povsod po svetu se vlagajo milijoni evrov v izgradnjo novih supermodernih železniških informacijskih omrežij in vlakov, kar pa ne nujno velja za pogosto zapostavljeno infrastrukturo. Tehnologija in dizajn vlakov se namreč nenehno razvijata, infrastruktura, ki pa dejansko predstavlja osnovo železniškega prometa, pa ostaja nespremenjena dolga leta. To pa nikakor ne moremo reči za moderno kitajsko podjetje CRRC, saj je v kitajskem mestu Zhuzhou predstavilo sodobno različico vlaka (lokomotive in vagonov), ki za premik ne potrebuje klasičnih tirov.

Novodobni vlak podjetja CRRC je namreč opremljeno z avtonomno tehnologijo Autonomous Rail Rapid Transit, ki poskrbi za to, da vlak sledi belim črtam, ki so zarisane na cestišču. Po navideznih tirih vlak lahko potuje s hitrostjo do 70 kilometrov na uro, voznik oziroma strojevodja pa ni potreben. Na lokomotivo je mogoče priključiti do 32 vagonov, kar pomeni, da bi lahko sočasno prevažal do 300 potnikov. V prihodnosti pa bi lahko bilo potnikov še več.

Ključna prednost sodobnega vlaka je njegova cena, saj so stroški v primerjavi z običajnim vlakom precej cenejši, saj je infrastruktura za prevoz tako rekoč že na voljo. Poleg tega bi lahko tovrstno prevozno sredstvo uporabljali v skoraj vsakem mestu, ker pa se napaja z električno energije, je za nameček okolju in ljudem prijazno. Prvi tovrstni vlak bo v kitajskem mestu Zhuzhou poskusno v uporabi v začetku naslednjega leta in sicer na progi dolžine 6,5 kilometrov. Če se bo projekt izkazal za uspešnega verjamemo, da bodo avtonomni vlaki na voljo še v drugih večjih mestih širom sveta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.