Nizozemci bodo vodo ogrevali kar s pomočjo strežnikov

Čeprav so procesorji sodobnih strežnikov še posebno varčni z električno energijo, se ti med delovanjem zaradi računsko zahtevnih operacij precej segrevajo. Zaradi tega so podatkovni centri opremljeni z zmogljivimi hladilnimi sistemi, odvečna toplota pa ponavadi gre v »nič«. Nizozemsko podjetje Nerdalize pa želi to odvečno toploto uporabiti na precej bolj koristen način, in sicer za segrevanje vode v domovih ljudi, ki služi ogrevanju stanovanj.

V pilotni projekt bo skupno vključenih 42 gospodinjstev, pri čemer bo tu šlo za to, da bo podjetje Nerdalize v stanovanja oziroma hiše brezplačno vgradilo strežniške sisteme, ki jih bodo uporabniki koristili za shranjevanje podatkov, njihovo toploto pa bodo stanovalci uporabili za segrevanje stanovanja. Uporabniki naj bi na ta način letno prihranili okoli 300 evrov, podjetja, ki potrebujejo strežniške storitve, pa naj bi plačevala polovico manj. Poleg tega naj bi na ta način zmanjšali izpust ogljikovega dioksida, in sicer v skupni vrednosti treh ton.

Čeprav tehnologija segrevanja stanovanja z uporabo strežnikov še ni povsem dodelana, gre nedvomno za projekt, ki je med okoljevarstveniki sprožil veliko mero zanimanja. Če se bo projekt v bližnji prihodnosti izkazal za učinkovitega, verjamemo, da se bodo podobnega prijema kmalu lotevali tudi drugi vodilni ponudniki oblačnih storitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.