Prvo letalo na svetu, ki bo prepotovalo svet samo na sončno energijo

Letalo Solar Impulse 2, ki se bo napajalo le s pomočjo sončne energije, bo kmalu poskušalo postaviti svetovni rekord – prepotovati namerava cel svet, ne da bi uporabilo eno samo kapljico goriva.

Po letih raziskav in razvoja, je ekipa Solar Impulse končne predstavila pot, po kateri bo letalo preletelo okoli sveta. Švicarska ustanovitelja podjetja Solar Impulse želita, da bi z njunim dosežkom prispevala k svetovni ozaveščenosti in večji podpori čisti obnovljivi energiji.

Letalo naj bi vzletelo konec februarja ali na začetku marca 2015 in naj bi svet preletelo v približno 25-ih dneh letenja, ki se bodo raztezali čez pet mesece in se ustavilo na dvanajstih različnih lokacijah. Letalo z enim sedežem bo prepotovalo približno 21.748 milj oziroma 35.000 kilometrov pri hitrosti med 30 in 60 kilometrov na uro. Kljub temu da to ni prvo sončno letalo, pa je letalo Solar Impulse najbolj energetsko učinkovito letalo na svetu.

“Z našim preletom sveta samo na sončno energijo, smo želeli pokazati, da lahko s čisto tehnologijo in obnovljivimi viri energije dosežemo nemogoče,” pravi Bertrand Piccard, predsednik Solar Impulse. “Želimo pokazati, da lahko mladi, voditelji, organizacije in oblikovalci politik dosežejo vsak dan na zemlji to, kar bo Solar Impulse v zraku.”

Prelet okoli sveta se bo začel v Abu Dhabiju in vključuje postanke v Muscat Oman, Ahmedabad in Varanasi v Indiji, Mandalay, Mjanmar; Chongqing in Nanjing v Kitajski. Letalo bo nato preletelo Tihi ocean preko Havajev in se ustavilo v vsaj treh mestih v ZDA. Nazadnje bo letalo prečkalo Atlantik in se vrnilo nazaj v Abu Dhabi, s predhodnim postankom v južni Evropi ali Severni Afriki.


Prelet okoli sveta se bo začel v Abu Dhabiju in vključuje postanke v Muscat Oman, Ahmedabad in Varanasi v Indiji, Mandalay, Mjanmar; Chongqing in Nanjing v Kitajski. Letalo bo nato preletelo Tihi ocean preko Havajev in se ustavilo v vsaj treh mestih v ZDA. Nazadnje bo letalo prečkalo Atlantik in se vrnilo nazaj v Abu Dhabi, s predhodnim postankom v južni Evropi ali Severni Afriki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.