Padec cen akumulatorskih baterij bi lahko povzročil večjo cenovno dostopnost električnih avtomobilov

Nova študija iz Stockholmskega inštituta za okolje je ugotovila, da cene litij-ionskih (Li-ion) akumulatorskih baterij vse bolj padajo. Od leta 2007 naj bi cena za eno kilovatno uro padla že za 70 odstotkov. Študija poroča, da naj bi se ta trend nadaljeval do leta 2020, kar lahko privede do še bistvene pocenitve električnih avtomobilov.

Študija je analizirala cene Li-ionskih baterijskih vložkov iz 80 različnih virov, narejenih med letoma 2007 in 2014. V študiji zapišejo, da večina proizvajalcev električnih avtomobilov ne razkriva cen baterij v njihovih električnih avtomobilih.

 

V študiji ugotavljajo, da so baterijski akumulatorji v letu 2007 stali okoli 1.000 dolarjev na kilovatno uro, danes pa se cene gibljejo že okoli 300 dolarjev na kilovatno uro, kar predstavlja osem odstotkov padec cen vsako leto. Če se bo ta trend nadaljeval, potem se lahko v naslednjih desetih letih te cene še prepolovijo, kar bo pomenilo, da bodo električni avtomobili postali cenovno konkurenčni navadnim bencinskim avtomobilom.

To pa bo seveda odlična novica tako za potrošnike kot za okolje, saj električni avtomobili ne izpuščajo emisij ogljika v ozračje, poleg tega pa je vožnja na elektriko cenejša od bencina.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.