Novi hitrostni rekordi! SSC Tuatara je dosegel kar 532,93 km/h

Padel je nov cestni rekord med serijskimi avtomobili. Rekord, ki ga je lansko leto postavil Bugatti Chiron je padel. Nov rekorder je ameriški SSC Tuatara, ki je nedaleč stran od Las Vegasa dosegel vrtoglavo hitrost. 532,93 kilometrov na uro je nov rekord, ki ga je postavil voznik Oliver Webb in se s tem vpisal v zgodovino.

SSC Tuatara in 532,93 km/h

Lansko leto je Bugatti Chiron na Volkswagnovem poligonu Ehra-Lessen dosegel 490,48 kilometrov na uro. Vse od avgusta 2019 do zdaj, je bil najhitrejši serijski avtomobil na svetu. Bil je prvi, ki je presegel magično mejo 300 milj na uro in nihče si ni mislil, da bo rekord tako hitro podrt. In, kot vedno, se takrat pojavijo Američani, tokrat s podjetjem SSC.

Blizu Las Vegasa, na državni cesti 160, kjer je rekorde postavljal tudi Koenigsegg, je preizkusil svoj zadnji avtomobil. SSS je specialist za izdelavo takih avtomobilov in tokrat je srečo poskusil s cestnim dirkalnikom SSC Tuatara. Z močjo kar 1750 konjev oziroma 1287 kilovatov je prava pošast.

Preizkus pa popoln. V razmiku ene ure je testni voznik Oliver Webb opravil dve vožnji. Že pri prvem poskusu, ki ga je zaznamoval prečni veter, je dosegel 484 kilometrov na uro. V drugem poskusu pa je postavil rekord, ki je zdaj 532,93 kilometra na uro. Njegova povprečna hitrost je bila 508 kilometrov na uro oziroma 316 milj na uro.

Oliver Webb
Oliver Webb

Trije drugi rekordi, a skromnost ostaja

»Nekaj zaloge je še ostalo in v boljših pogojih bi zagotovo lahko peljal še hitreje. Ko sem se približeval hitrosti 532 kilometrov na uro, je avtomobil v zadnjih petih sekundah pospešil za kar 30 kilometrov na uro. Imel je še dovolj moči, dovolj zagona. Kot sem sporočil Jerodu (Shelbyju, generalnemu direktorju SSC op. p.), avtomobil še ni izgubil vse moči in zgolj prečni sunki vetra so nam onemogočili, da bi dosegli limit avtomobila.« S temi besedami je rekord opisal voznik Webb, ki pravi, da bi šlo še hitreje. Poleg tega rekorda pa je postavil še tri druge.

  • Rekord za najvišjo povprečno hitrost na razdalji 1 km – 503,92 km/h
  • Rekord za najvišjo povprečno hitrost na razdalji 1 milje – 517,16 km/h
  • Rekord za najvišjo hitrost, doseženo na javni cesti – 532,93 km/h
SSC Tuatara hits SOME SPEED

Prejšnji članekNASCAR prihaja čisto blizu Slovenije
Naslednji članek5. konferenca trajnostne gradnje 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.