Novi Citroën ë-Berlingo se predstavi, tokrat v električni obliki

Novi Citroen Berlingo se predstavi, tokrat je električen
Novi Citroen Berlingo se predstavi, tokrat je električen

Citroën Berlingo je že več let eden najbolj priljubljenih avtomobilov na našem območju in po celem svetu. Priljubljen in na vrhu svojega segmenta je Berlingo zdaj prejel novo različico. Ker se celoten svet pripravlja na vstop v električni pogon, je moral po tem poseči tudi francoski proizvajalec. Citroën ë-Berlingo stoodstotno električna različica legendarnega vozila, ki ohranja svojo tradicijo in napreduje s korakom v prihodnost. Kakšen je torej novi Citroën Berlingo?

Novi električni Citroën Berlingo leta 2022

Tretjo generacija Berlinga naj bi si v Sloveniji po nedavnih podatkih omislili več kot 2500 voznikov. Zdaj je na voljo tudi novejša 2022 različica, ki tako dodaja električni pogon. K sreči pa ohranja vse tisto, kar je krasilo bencinske različice. Funkcionalnost in prostornost sta bili glavni značilnosti in kot taki ostajata tudi v novem Berlingu. Če temu dodamo še vsestranskost in modularnost, potem je odločitev jasna. Pa bi se odločili za električnega Citroëna Berlinga?

Na voljo bo v dveh dolžinah. Standardna različica M, ki v dolžino meri 4,40 metre in različica XL, ki v dolžino meri 4,75 metre. Obe omogočata prevoz do pet ali sedem oseb. Večina zunanjosti in notranjosti je ohranila tradicionalno in prepoznavno obliko predhodnikov z nekaj izboljšavami.

Citroen e-Berlingo v leto 2022 vstopa v električni različici
Citroen e-Berlingo v leto 2022 vstopa v električni različici

Glavna razlika vsekakor ni dodatna črka »ë«, ki je na okrasni maski in pred imenom modela, vsekakor pa nakazuje spremembo. Električni pogon sestavlja elektromotor z močjo 136 konjskih moči oziroma 100kW, ki se mu pridruži 50 kWh litij-ionska baterija. Električni način vožnje omogoča tri načine vožnje:

  • Normal – omejitev na 108 KM – zagotovljeno najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi
  • Eco – omejitev na 80 KM – optimalna poraba energije
  • Power – omejitve ni – prednost ima zmogljivost na podlagi največje moči in navora

Domet novega Berlinga in njegovo polnjenje

Oprijem je upravljan preko izbranega načina vožnje in vozne pogoje. Najvišja hitrost je tako 135 km/h, ne glede na izbrano različico. Z enim polnjenjem je možno prevoziti do 280 kilometrov. Polnjenje baterije pa lahko poteka v treh različnih načinih.

  • Za polnjenje na gospodinjskem priključku je potrebno uporabiti kabel načina 2 (na voljo serijsko) za uporabo na domu, delovnem mestu ali parkirišču. Ta način polnjenja je primeren za klasično gospodinjsko vtičnico 8 A ali za zmogljivejšo vtičnico 16 A (enota + vtičnica Green’Up), pri čemer se polnjenje izvede v pol krajšem času, tako da je baterija 100-odstotno napolnjena v manj kot 15 urah.
  • Za hitro zasebno ali javno polnjenje je potrebno namestiti polnilno postajo WallBox z močjo od 3,7 do 22 kW in si priskrbeti kabel načina 3 (za doplačilo). Baterija se od 0 do 100 % napolni v 7 urah in pol (enofazni WallBox 7,4 kW) ali v 5 urah (trifazni WallBox 11kW).
  • Izjemno hitro polnjenje na javni polnilnici z močjo do 100 kW pa se lahko izvaja s kablom načina 4, ki je integriran v polnilno postajo. Baterijo s 50 kWh je tako možno napolniti do 80 % v 30 minutah. ë-Berlingo ima v svojem avtomobilskem segmentu najkrajši čas pospešenega polnjenja.

Lepa pridobitev je tudi ë-Toggle funkcijski upravljalnik oziroma upravljalna ročica, preko katere se upravlja nastavitve samodejnega menjalnika.

Citroen e-Berlingo prinaša 280 kilometrov dosega z enim polnjenjem
Citroen e-Berlingo prinaša 280 kilometrov dosega z enim polnjenjem
Prejšnji članekSony predstavil novo električno vozilo Vision-S 02 in napovedal harmonijo z roboti
Naslednji članekKakšne so prednosti les-alu oken?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.