Norveška: Električni avtomobili imajo skoraj polovični tržni delež

V prvem polletju 2019 je skoraj polovica avtomobilov, ki so jih prodali na Norveškem, imela električni pogon. To je za kar četrtino več prodanih avtomobilov v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar zagotavlja, da Norveška ohranja prvo mesto v svetovni prodaji električnih vozil.

Električna vozila dosegajo polovico prodaje vseh vozil na Norveškem

Od vseh prodanih novih avtomobilov je bilo kar 48,4 % električnih. S tem pa so presegli lanskih 31,2 %. Norveška, ki je ena vodilnih proizvajalk nafte, ostaja vodilna v svetu na področju prodaje električnih avtomobilov na prebivalca.

Norveška vlada načrtuje, da bi prepovedala prodajo dizelskih in bencinskih motorjev sredi naslednjega desetletja. Zato ohranja davčno zakonodajo, ki spodbuja nakup vozil na električni pogon, ter zvišuje  visoke davke na vozila, ki jih poganjajo fosilna goriva. Poleg davčnih olajšav pa imajo lastniki električnih avtomobilov še druge ugodnosti, kot so popusti na cestnine.

Prodaja Tesle 3 podira rekordeTesla je v mesecu juniju na Norveškem prodala 3.760 vozil, kar je 24,5 % vseh prodanih avtomobilov. V prvih šestih mesecih je bila tudi najbolj prodajana blagovna znamka. Večina njihove prodaje je predstavljal modela 3, večja, model S in model X, sta se slabše prodajala.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je ugotovila, da je bilo letu 2017 od vseh avtomobilov na Norveškem kar 39 % električnih. To je velika prednost pred drugo uvrščeno Islandijo z 12 % in Švedsko s 6 %. V ta procent so vključeni tudi bolj razširjeni plug-in hibridi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.