Zaščitite svoje premoženje

Z domačega kavča govoriti, kako je treba medvede pustiti živeti, je sicer ena plat, a živeti v bližini medvedov je za mnoge več kot le stresno. Kako pred njimi zavarovati sebe, pašnike in živino? Najbolj učinkovit način je postavitev ograje, a običajna medveda ne bo ustavila.

Drama v Sloveniji

Napad medvedke z dvema mladičema na 80-letno gospo v naselju Vrh nad Želimljami je nedavno močno razdvojil slovensko javnost. Medtem ko ena stran zagovarja odstrel, drugi odvzemu živali iz narave strogo nasprotujejo. Aktivisti so celo z glasnim ropotom pregnali medvedko z mladičema, da bi jih rešili gotove smrti, a so s tem napravili pravzaprav medvedjo uslugo, saj je medvedka zdaj le še bolj prestrašena.

V soboto je v veljavo stopil interventni zakon, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Po zakonu medvedke ne smejo odstreliti. Ima namreč letošnje mladiče. Odstrelijo lahko le mladiče, a ti zaenkrat ne predstavljajo nevarnosti in razloga za odstrel v resnici ni. Medvedke zdaj ne bodo več lovili.

rjavi medvedOgraja kot edina učinkovita rešitev

Če živite na območju medveda in bi radi zavarovali svoje pašnike z živino oziroma svoje premoženje in sebe na domačem dvorišču, to lahko storite s postavitvijo električne ograje, saj lahko medved običajno ograjo brez težav prepleza oziroma jo uniči.

Za ograjevanje manjših zemljišč (do 10 ha) so primerne elektromreže, za večja zemljišča pa stalne električne ograje. Stalna električna ograja je v primerjavi z elektromrežo, kot nakazuje že samo ime, pod stalno napetostjo.

Medvedom dostop na pašnik preprečujejo različne elektroograje. Primerna je recimo 145 cm visoka elektromreža. Ta naj bo opremljena z akumulatorskim pašnim aparatom (PA) z energijo 1,5 J ali omrežnim PA z energijo 5,0 J.

Lahko ogradimo tudi z 106 cm visoko elektromrežo, za katere se priporoča uporaba akumulatorskega PA z energijo 2,5 J oziroma omrežni PA z energijo 10,0 J.

Postavi se lahko tudi stalna elektroograja s 5 linijami žic, višine 90 cm ali s 6 žicami, višine 120 cm. V primeru prezimovanja domačih živali na pašniku jo je treba izdelati tako, da bo vsaka druga žica v ograji ozemljitveni vod. Na pašniku s tako ograjo bi morala drobnica (ovce, koze) prenočevati v nočni (varni ogradi), narejeni iz 170 m visoke elektromreže. Priporoča se akumulatorski PA z energijo 5,0 J oziroma omrežni PA z energijo 15,0 J. Varovanje panjev na stojiščih in čebelnjakov pred medvedi je mogoče doseči s elektromrežo, visoko 90 cm.

Ko postavljamo elektroograjo, je bolje, če so v spodnjem delu vodoravne žice postavljene bolj gosto, saj se zveri običajno plenu približujejo s plazenjem.

Kakšno bi bilo v Sloveniji normalno stanje?

V zadnjih treh letih se odstrel volkov ni izvajal in volkovi so se približali naseljem. Samo v zadnjem letu so poklali preko 70 glav drobnice, okoli 20 glav govedi, 15 konjev, dve drugi domači živali, osla. Še bolj so se namnožili medvedi. Trenutno je pri nas 12 tropov volkov s 5-10 volkovi ter okoli 1000 medvedov. Normalno naj bi bilo, če bi populacija medvedov štela okoli 400 živali.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRMinistrstvo za okolje in prostor
Prejšnji članekRevolucionarno odkritje: se začenja nova era hladilnih naprav?
Naslednji članekNorveška: Električni avtomobili imajo skoraj polovični tržni delež
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.