5 čistilnih navad, ki se jih morate znebiti

Tired, stressed young woman with headache doing spring cleaning chores, sitting in her living room at home. Frustrated, overworked female is exhausted from hygienic domestic housekeeping service
Foto: PeopleImages iz iStock

Čiščenje je ključen del ohranjanja visoke ravni vašega domovanja, poslovnega prostora oziroma okolice. Se pa pri čiščenju poslužujemo tudi napačnih navad, ki nas stanejo končnega uspeha in cilja. Berite naprej in izvedeli boste, katerih 5 čistilnih navad se je pametno znebiti.

1. Z enim robčkom nad več površin

Flushing down disinfectant wipes as toilet paper shortage alternative during panic buying coronavirus outbreark causing home toilets to clog.
Foto: Maridav iz iStock

Dezinfekcijski robčki za enkratno uporabo so odlični za hitro brisanje kopalniškega umivalnika in kuhinjskega pulta. To pa ne pomeni, da uporabite istega. Ta mali košček robčka komajda vsebuje dovolj razkužila za čiščenje celotne kopalnice. Ko pridete do straniščne deske in ročajev, dezinfekcijske lastnosti izginejo, sledi pa le še širjenje bakterij z ene površine na drugo.

Da bi bil robček učinkovit, mora vsebovati dovolj razkužilne vlage, da površina ostane mokra vsaj štiri minute. Za temeljito čiščenje uporabite več robčkov ali čisto krpo ter zadostno količino razkužila in vodne raztopine.

2. Nalaga se vam papir, revije, časopisi …

Newspapers and Laptop. Different Concepts for News - Social Network or Traditional Tabloid Journals. Data Sources - Electronic Screen of Computer or Paper Pages of Magazines, Internet or Papers

V naših življenjih je še vedno prisotna gora papirja, ki konča v naših domovih. Revije, časopisi, šolski časopisi in raznorazni lističi. Vse je nagnjeno h kopičenju. Ne dovolite, da se to zgodi.

Določite mesto v bližini vhoda za vso pošto, publikacije in papirnate obrazce ter imejte v bližini drobilnik ali koš za recikliranje. Vsaj enkrat na teden razvrstite in dokončajte potrebno dejanje ali premet.

3. Kopičenje posode

huge heap of dirty disgusting dishes in the sink waiting to be washed by unreliable flatmate

Koliko časa bo še trajalo, da bi ta umazani kozarec postavili v pomivalni stroj namesto v korito? Puščanje umazane posode v pomivalnem koritu je odlično gojišče za bakterije in pravo leglo za umazanijo in žuželke. Člane gospodinjstva naučite, da posodo bodisi postavijo v pomivalni stroj ali pa jo takoj pomijejo.

4. Postiljajte svojo posteljo

Uncleaned hotel room in a typical American hotel

Tudi če je preostala spalnica urejena in čista, je nepospravljena postelja videti neurejena. Samo postiljanje postelje vsako jutro je navada, ki vam bo omogočila, da bo ostala soba (in morda celotna hiša) urejena. Poenostavite nalogo tako, da izberete posteljnino, ki jo je lepo razgrniti. Posteljo s preprosto odejo in prevlekami za blazine je veliko lažje narediti kot posteljo z veliko blazinami.

5. Ne čistite pravočasno

A woman's hand puts a dirty plate in the dishwasher
Foto: Geanna8 iz iStock

Odlaganje čiščenja in čakanje, da naloga postane obsežna, je ena od slabih navad, ki se je je najtežje znebiti. Mnogi se ne morejo soočiti s katastrofo in se ji preprosto izogibajo čim dlje, če to prenesemo v primer pospravljanja.

Če vsak dan malo pospravite, na primer naložite in izpraznite pomivalni stroj, dokončate pranje perila in posesate eno ali dve sobi, potem čiščenje celotne hiše ne bo tako naporno.

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPrednosti in slabosti vlažilcev zraka: Se difuzorji izplačajo?
Naslednji članekNajboljši SUV za leto 2024: Top 10 terencev leta
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.