Kako zmanjšati porabo goriva

gorivo

Za varno in bolj varčno vožnjo je pomembno, da na svoje vozilo namestite ustrezne pnevmatike.

Ni vseeno, kako je pnevmatika izdelana

Zelo pomembno je, kakšen je kotalni upor, ki pove, koliko energije je potrebne za to, da se pnevmatika kotali. Kotalni upora naj bo čim manjši, kar proizvajalci dosegajo z uporabo inovativnih gumenih zmesi, ki se manj obrabljajo, in z oblikovanjem inovativnih dezenov tekalne plasti.

Inovativni materiali postajajo tudi lažji – lažje pnevmatike pa zmanjšajo skupno težo vozila in tudi tako prispevajo k manjši porabi goriva. Svojemu konjičku vselej nadenite pnevmatike, ki ustrezajo vašemu slogu vožnje. Za tiste, ki uživajo v umirjeni ‘turistični’ vožnji so odlične tiste z manjšim kotalnim uporom, drznejši vozniki pa naj dajo prednost dobremu oprijemu. Pnevmatika je tista, ki vzpostavlja stik vozila s tlemi in za varno vožnjo je dober oprijem ključnega pomena.

Prenizek tlak v pnevmatiki terja večjo porabo

Če je tlak v pnevmatiki prenizek, je poraba goriva večja, zato morate tlak v pnevmatikah (če v vozilu nimate avtomatskega merjenja) redno preverjati. Še posebej je pomembno, da to storite, preden se odpravite na daljšo pot. Kakšen naj bo tlak v pnevmatikah, je navedeno običajno na nalepki na notranji strani voznikovih vrat.

Klimatska naprava

Ustrezne pnevmatike niso edina zadeva, ki prispeva k nižji porabi goriva. Uporaba klimatske naprave jo bo znatno povečala. Če le ni nuja, pri počasnejši vožnji raje zračite tako, da preprosto rahlo odprete okna. Pa še sklepi vam bodo hvaležni.

Slog vožnje

Največji učinek na zmanjšanje porabe goriva boste dosegli s smotrno vožnjo. Pozabite na živčno prehitevanje, agresivno speljevanje in zaviranje ter vrtenje obratov do maksimuma. Če želite zmanjšati porabo, si za vožnjo vzemite dovolj časa, vozite umirjeno in previdno. Na cilj boste prispeli morda kakšno minuto kasneje, a varno – in varčno.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVzdrževanje vode v domačem bazenu
Naslednji članekČiščenje bele plastične vrtne garniture
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.