Vzdrževanje vode v domačem bazenu

bazenček

Vzdrževanje čiste vode v domačem bazenčku je v osnovi preprosto. Ne glede na to, kako velik je bazen(ček) in koliko vode je v njem, je treba poskrbeti tako za mehansko filtracijo vode kot za obdelavo z ustreznimi sredstvi (kemikalijami). Samo s kombiniranjem obeh tehnik čiščenja boste dosegli, da bo voda dalj časa kristalno čista in da se na stenah ter dnu bazena ne bodo prehitro nabrale alge.

Mini bazenčke praznite vsak dan

Pri majhnih bazenčkih, v katerih se kopajo manjši otroci, je vodo najbolje menjati vsak dan. Ko praznite bazen, vodo porabite za zalivanje vrta. Pri nekoliko večjih bazenih poskusite s kombinacijo filtrirnega sistema in uporabo kemikalij podaljšati obstojnost vodne, a opozorite otroke, da uriniranje v vodi nikakor ni sprejemljivo.

Zmanjšate možnost vnašanja umazanije v vodo

Pod bazenom razgrnite večjo pojavo ali postavite leseni pod, da ne boste pri vsakem vstopu v bazenček v vodo vnašali umazanije.

Ponoči bazenček prekrijte, da se v njem ne bodo utapljale žuželke in se be še dodatno nabirala umazanija. Morebitno listje, travo in druge kose umazanije mehansko odstranite s pomočjo posebne lovilne mrežice za čiščenje bazenov.

Čiščenje sten in dna bazena

Bazenček očistite z raztopino vode in belila ali detergenta za posodo. Če prisegate na naravna čistila, očistite z raztopino vode in belega kisa ter sode bikarbone. Očistite lahko tudi s katerim izmed čistil za odstranjevanje alg. Za čiščenje dna bazena so na voljo tudi posebni sesalci.

Mehansko čiščenje

Bazenski filtri in črpalke so nepogrešljive, posebej, če vode ne nameravate menjavati vsak dan. Vodo v bazenu prefiltrirajte vsaj enkrat dnevno, ob višjih zunanjih temperaturah ali obdobjih, ko je bazen bolj obremenjen, pa do dvakrat dnevno, da zagotovite ustrezno čistočo vode. Idealno bi bil, če bi filtracija potekala vsaj 8 ur dnevno.

Dodatki

pH vrednost

pH vrednost vode naj bi bila med 7,0 in 7,6. Izmerite pH vaše vode in dodajte ustrezna sredstva za uravnavanje kislosti vode. Na voljo so tako granulati kot tekočine.

Dezinfekcija vode

Če vode ne menjavate dnevno, dodajte zadostno količino dezinfekcijskega sredstva, kot je recimo na osnovi klora ali aktivnega kisika Idealno je, če je vsebnost klora v vodi 1,0-3,0 mg/l, aktivnega kisika pa 5,0-8,0 mg/l. Pri prvem polnjenju se navadno uporabi klor granulat, kasneje pa se dodajajo klorove tablete. Prednost aktivnega kisika je, da nima značilnega vonja po kloru. Sredstva vedno dodajajte, ko bazen ni neposredno v uporabi.

Algicidi

Nabiranje alg na stenah in dnu bazena lahko upočasnite z dodajanjem algicidov.

Kaj pa manjši delčki umazanije?

Ko postane voda rahlo kalna, lahko uporabite flokulant. Gre za sredstvo, ki bo drobne delčke umazanije, ki povzročajo kalnost, povezala v nekakšne kosmiče, te pa nato posesate iz bazena. Preden dodate snov za kosmičenje, uravnajte pH vrednost vode v bazenu, lahko opravite tudi kloriranje.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSte že bili na virtualnem ogledu hiš?
Naslednji članekKako zmanjšati porabo goriva
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.