Japonski vlak presegel hitrost 600 km/h

Na Japonskem je njihov novi vlak, ki deluje na magnetno lebdenje, postavil svetovni hitrostni rekord, saj je dosegel hitrost kar 600 kilometrov na uro na preizkusni stezi. S tem so Japonci presegli svoj prejšnji svetovni rekord, ko so dosegli hitrost 590 km/h na preskusni stezi v prefekturi Yamanashi, zahodno od Tokia.

Testirani vlak je bil testiran za komercialne železniške storitve za povezavo Tokia z Nagojo. Novi vlak bo razdaljo 286 kilometrov prepotoval v le 40-ih minutah. Cilj je, da bi novi vlak bil popolnoma funkcionalno operativen do leta 2027. Japonska vlada je namreč že odobrila gradnjo novih železniških linij, primernih za najhitrejši vlak na svetu.


Čisto za primerjavo – najhitrejši ameriški vlak “Bullet train” v Kaliforniji doseže hitrost 350 km/h, medtem ko o hitrosti slovenskih železnic raje ne bi izgubljali besed.

 

Cilj Japonske je, da bi njihovo tehnologijo pripeljali tudi v ZDA. Trenutno se pogajajo, da bi njihovi hitri vlaki povezovali New York, Washington in San Francisco. Vprašanje pa je seveda, kaj bodo pogajanja med vladama prinesla in ali bodo Američani res začeli z izgradnjo tirov za novi super hitri vlak.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.