Električna prihodnost letalskega prometa

Na področju avtomobilizma je ogromno napredka in novih virov energije. Tu mislimo predvsem na električne avtomobile, ki postajajo vsako leto bolj priljubljeni. A zanimivo, da se na področju letalstva, do sedaj, o alternativnih virih energije še ni govorilo. To se zna v prihodnosti spremeniti.

Evropski letalski konzorcij EADS je namreč predstavil svoje električno letalo – E-Thrust, ki lahko korenito spremeni letalski promet do leta 2050. V partnerstvu z Rolls-Royce, razvijajo hibridni električni pogonski sistem, ki bi lahko drastično zmanjšal porabo goriva, emisij in hrupa. Sistem naj bi bil zasnovan v enoten koncept imenovan eConcept, ki se ga bo vgrajevalo v letala.

 

Del načrta “Flightpath 2050” Evropske Komisije je zmanjšati emisije CO2 letal za 75%, dušikovih oksidov za 90% in raven hrupa za 65%. Vse to bo mogoče z letalskim sistemom v E-Thrust letalu.

E-Thrust je pogonsko-motorni sistem, ki vsebuje številne električne ventilatorje razporejene v skupinah po dolžini vsakega krila. Električna baterija in plinski sistem dobavljata moč motorjem. Če bi plinski sistem zatajil, ima baterija še vedno dovolj moči za zasilni pristanek letala.

Elegantna oblika letala omogoča tudi manjšo težo, zmanjšanje velikosti vertikalnega repa pa boljšo porazdelitev teže. Obstajajo tudi govorice, da bi lahko EADS predstavil popolno električno letalo, prekrito s sončnimi celicami. Bo to pilotni projekt samoskrbe z obnvoljivimi viri energije v letalstvu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.