Električna mobilnost pomembna na poti Slovenije v nizkoogljično in brezogljično družbo

Državni sekretar v MzI Klemen Potisek je včeraj v Centru energetskih rešitev v ljubljanskem BTC sodeloval na strokovni razpravi Sekcije za trajnostno mobilnost na temo trajnostne mobilnosti v Sloveniji, s poudarkom na E-mobilnosti.

Ob tej priložnosti je državni sekretar Potisek dejal, da je elektromobilnost skladna tudi s cilji države na področju zmanjšanja negativnih vplivov prometa in s tem tudi v funkciji povečanja energetske samooskrbe. Elektrika je namreč energent, ki ga pridobivamo sami. Energente za vožnjo v cestnem prometu pa skorajda v popolnosti uvažamo.

Potisek je poudaril, da bi cilje dekarbonizacije prometa, večanje energetske učinkovitosti in večanje deleža obnovljivih virov energije v prometu, lahko dosegli le z večanjem deleža električne mobilnosti.

Po mnenju Potiska, bi v Sloveniji lahko postala energetska samooskrba v prometu pomemben dejavnik zlasti v osebnem prevozu ljudi, ki se dnevno vozijo na delo. Električni avtomobil za enako pot porabi tri četrtine manj energije kot avtomobil z motorjem na notranje izgorevanje.

Potisek je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo nad pobudo in samoorganiziranostjo odločilnih deležnikov električne mobilnosti v Sloveniji pod okriljem Sekcije trajnostna mobilnost CER, v kateri delujejo praktično vsi subjekti, ki na področju električne mobilnosti združujejo kompetence, znanje, izkušnje in poslovni potencial. “To je dokaz, da je električna mobilnost možnost, s katero bo Slovenija stopila na pot nizkoogljične in brezogljične družbe” je še dejal Klemen Potisek in izpostavil, da so cilji, ki jih je Ministrstvo za infrastrukturo zapisalo v predlogu energetskega koncepta Slovenije v zvezi E-mobilnostjo, uresničljivi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.