EKO načini za pranje avta

Redko kdo se zaveda, da je pranje avta eno izmed najbolj okolju neprijaznih opravil. Preden ugotovimo, kako na EKO način očistiti avto, moramo vedeti, zakaj naj bi bilo pranje avta nevarno okolju. Voda, s katero smo avto oprali, je sedaj napolnjena z oljem, kemikalijami, bencinom in še čim. In ker dvorišča po navadi nimajo direktnega odtoka v kanalizacijski sistem, se tu pojavi največja težava. Onesnažena voda teče po dvorišču, po travi in v zemljo, kar pomeni, da bo prišla v reko. Tam zastruplja vse, kar je v tekočih vodah živega. Poleg tega pa za pranje avtomobila porabimo več kot 200 litrov vode.

Razmislimo o avtopralnici

V ročni ali avtomatski pralnici porabimo štirikrat manj vode, kot bi jo sicer doma. Prav tako porabimo veliko manj časa, če v to ne vštejemo vožnje do avtopralnice. A v dobro avtopralnicam hodi to, da imajo več opreme kot naše dvorišče. Prav tako gre voda skozi posebne filtre, ki ločijo samo vodo od nesnage. Cene pa niso več tako visoke, kot so bile nekoč.

Avtopralnica ni več tako razkošje kot je bila nekoč.
Avtopralnica ni več tako razkošje kot je bila nekoč. Zdaj so cene bolj primerne, v veliko primerih celo boljše kot, če peremo doma.

Nasveti za okolju prijazno pranje na dvorišču

  • Uporaba bio razgradljivih, brez fosfatnih in vodnih čistil. Veliko čistil ima v sebi okolju nevarne kemikalije, ki so za vodni ekosistem zelo škodljive. Čeprav je dvorišče betonsko, bo ta voda našla pot do zemlje in posledično reke, podtalnice itd.
  • Uporaba majhnih količin čistil. Če se niste uspeli dokopati do »prijaznih« čistil, lahko omilite svoj vpliv na naravo, tako da zmanjšate količino čistila. Ne uporabite preveč, ampak toliko kot potrebujete.
  • Pravi nastavki za cevi. Uporabljajte nastavke, ki razškropijo vodo. Tako boste hitreje prekrili več površine, kar pa je najpomembneje, porabili boste manj vode.
  • Lahko kar brez cevi. Da se popolnoma izognemo preveliki uporabi vode, lahko vodo natočimo v vedro. Dodamo samo še gobico in poljubno EKO čistilo.
  • Vodo zlijte v odtok. Vedro, v katerem boste splakovali gobico ali druge pripomočke, izpraznite v WC školjko ali drug odtok. Tako bo odšla v kanalizacijo in bila pravilno očiščena.
  • Pranje avta v senci. Če bo avto vroč ali pa izpostavljen sončnim žarkom, nam to otežuje delo. Voda se bo posušila veliko hitreje in nastale bodo lisaste sledi posušene vode. To pa bo pomenilo, da bomo spet porabili še malo vode.
VIRStarenergy.com
Prejšnji članekPrenavljate dom? Izberite linolej!
Naslednji članekSejem MOS letos odpovedan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.