E-vinjeta: ne odlašajte z nakupom

E VINJETA EVINJETA

E-vinjeta je elektronska različica vinjete, ki nadomešča klasično vinjeto v obliki nalepke na vozilu. Vezana je na registrsko številko vozila, ki se ob nakupu e-vinjete vnese v centralni cestninski sistem. Za vozilo mora biti elektronska vinjeta plačana pred vstopom na cestninsko cesto.

Letne in polletne e-vinjete so naprodaj že od 1. 12. 2021 dalje na pooblaščenih prodajnih mestih. Tedenske in mesečne vinjete se bo do 31. januarja 2022 še naprej uporabljalo v obliki nalepke. S 1. februarjem 2022 pa bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati samo še z e-vinjeto.

Veljavnost

Letna e-vinjeta velja eno leto od izbranega datuma, ki ga določite ob nakupu. Lahko se odločite za takojšnjo veljavnost ali pa za začetek veljavnosti določite kateri koli dan do 30 dni vnaprej od vključno dneva, ko opravljate nakup.

Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. aprila 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Že zdaj je tako mogoče kupiti letno e-vinjeto, ki začne veljati 1. februarja 2022.

Ne odlašajte z nakupom

Na DARSu opažajo, da prihaja pogosto do napak pri navedbi podatkov o registrski številki, saj je treba registrsko številko vnesti brez presledkov, pomišljajev ali kakršnihkoli drugih znakov.

Uporabnikom zato svetujejo, naj e-vinjeto z začetkom veljavnosti 1. februarja 2022 kupijo čim prej, saj je napake do začetka veljavnosti e-vinjete še možno popraviti, kasneje pa ne več. Prav tako lahko uporabniki pred začetkom veljavnosti e-vinjete odstopijo od nakupa, pri čemer so upravičeni do vračila celotne kupnine, pozneje pa ne več.

Kako je z vinjeto ob prodaji vozila

Ob prodaji vozila lahko zahtevate povračilo neizkoriščene vrednosti e-vinjete, a le v primeru, da novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko. Če se lahko registrska tablica vozila prenese na drugo vozilo, velja e-vinjeta tudi za to vozilo, če je vozilo uvrščeno v isti cestninski razred. V nasprotnem primeru je treba za novo vozilo kupiti tudi ustrezno e-vinjeto.

Cena e-vinjete

 1. Enosledna motorna vozila
  – Letna e-vinjeta: 55,00 EUR
  – Polletna e-vinjeta: 30,00 EUR
  – Tedenska e-vinjeta: 7,50 EUR
 2. Dvosledna motorna in bivalna vozila
  Bivalna vozila (ne glede na višino vozila nad prvo osjo) in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega.
  – Letna e-vinjeta: 110,00 EUR
  – Mesečna e-vinjeta: 30,00 EUR
  – Tedenska e-vinjeta: 15,00 EUR
 3. Dvosledna motorna vozila
  Dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega.
  – Letna e-vinjeta: 220,00 EUR
  – Mesečna e-vinjeta: 60,00 EUR
  – Tedenska e-vinjeta: 30,00 EUR

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKatero notranjo razsvetljavo izbrati?
Naslednji članekSprehodite se po novi Ytong hiši z virtualnim ogledom
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.