Callum Skye: Najlepši visoko zmogljiv terenec na svetu, pravijo ustvarjalci

Jaguarjev nekdanji šef dizajna predstavlja Callum Skye
Jaguarjev nekdanji šef dizajna predstavlja Callum Skye Foto: on callumdesigns

Ekskluzivni električni terenec z imenom Callum Skye, ki so ga njegovi ustvarjalci označili za »najlepše visoko zmogljivo terensko vozilo na svetu«, je lansirala oblikovalska skupina, ki jo je ustanovil in vodi Jaguarjev legendarni nekdanji oblikovalski šef, Ian Callum. Javnosti je predstavljen Callum Skye.

Callum, ki ga vodi nekdanji Jaguarjev šef dizajna, predstavlja novo zverino

Skye, katerega prvi prototip naj bi začel delovati spomladi, je kompaktna dvomotorna, dvovratna zverinica s štirikolesnim pogonom. Je prvo vozilo lastne blagovne znamke podjetja Callum, ki je v celoti zasnovano in izdelano v podjetju. Celotno osebje podjetja Callum zdaj šteje več kot 20 ljudi, čeprav Ian Callum pravi, da je namen podjetja vedno ostati majhno in gibčno.

Kot prvi popolnoma nov model Callum je Skye nasledil uspešne programe, ki so bili predstavljeni od ustanovitve podjetja leta 2019, vključno z zelo individualistično reinterpretacijo Aston Martin Vanquisha iz leta 2001, nizom impresivnih vstopov v svet oblikovanja in nekaterimi še vedno -skrivni skupni projekti.

Električni off-roader Callum Skye
Električni off-roader Callum Skye Foto: on callumdesigns

Poleg Iana Calluma sta dobro dokazana direktorja podjetja tudi generalni direktor David Fairbairn in vodja inženiringa Adam Donfrancesco. Načrt podjetja z vozilom je očitno pokklon partnerstvu, ki ga Callum že ima z Nyboltom, proizvajalcem naprednih baterij s sedežem v Cambridgeu, ki obljublja majhno težo in dolgo življenjsko dobo svojih litij-ionskih baterij ter zelo hitro polnjenje.

Obe podjetji sta namreč pred kratkim sodelovali pri futuristični predelavi originalnega Lotusa Elise, da bi predstavili potencial te tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, želi podjetje Callum v svojem obratu v Warwickshiru izdelati kar 50 Skyejev.

Partnerji želijo, da bi bil Skye, za katerega menijo, da zaseda novo mesto na avtomobilskem trgu, enako udoben in prefinjen na cesti kot zunaj nje ter da bi bil bistveno tišji in bolj uglajen od tekmecev z bencinskim ali dizelskim motorjem. Možno pa je, da bo bolj »surova in osredotočena« terenska različica narejena kasneje, da bo zadostila zahtevam kupcev.

Callum Skye je EV terenec izpod rok Iana Calluma, nekdanjega oblikovalskega šefa pri Jaguarju
Callum Skye je EV terenec izpod rok Iana Calluma, nekdanjega oblikovalskega šefa pri Jaguarju Foto: on callumdesigns

Callum Skye, ekstremno lahek in hiter terenec

Njegova ciljna teža je 1150 kg, s porazdelitvijo teže 50:50 in cestnim odtisom, ki je zelo podoben Renaultovemu Cliu. V dolžino meri nekaj več kot 4 metre, v širino pa 1,9 metra.

Drzna oblika Skyeja, za katero podjetje pravi, da jo poganjajo njegove zmogljivosti, temelji na »poudarjeni zanki«, ki obdaja odprtine vrat, z vodoravno strukturo karoserije, ki poteka skozi celoten avtomobil in zagotavlja pritrditve za dvoje velikih vrat, ki sta zastekljena tako pod pasom kot tudi nad njim.

V notranjosti je prostora tudi za potnike zadaj. Ian Callum je vodil oblikovalsko delo, a zasluge za večino prefinjenega videza Skyeja pripisujejo Alecku Jonesu, digitalnemu modelarju, in petčlanski podporni oblikovalski skupini, ki se širi v podjetju.

Ustvarjalci Calluma verjamejo, da bosta Skyejeva kompaktnost in majhna teža zagotovili resnično visoko zmogljivost. Obljubljajo tudi doseg do 440 kilometrov z razmeroma skromno baterijo 42 kWh. Tu pa naj bi bil še pospešek do 100 kilometrov, ki bo znašal manj kot 4 sekunde.

 Callum Skye bo 100 km/h dosegel v manj kot 4 sekundah
Callum Skye bo 100 km/h dosegel v manj kot 4 sekundah Foto: on callumdesigns

Za postavitev dvojnega motorja Skye še ni bila razkrita nobena specifikacija, vendar se namiguje, da ima Donfrancesco več obetavnih dobaviteljev v pregledu.

Podvozje je narejeno iz robustnega jeklenega okvirja z veliko oddaljenosti od tal in vsebuje prilagojeno ter popolnoma neodvisno vzmetenje, podpira pa tudi kompaktno karoserijo.

Skye bo verjetno na voljo tudi z možnostjo baterije, ki bo zmožna ultrahitrega polnjenja – od prazne do polne v samo 10 minutah.

Cena? Callum Skye bi stal okoli 100 tisočakov

Cena še ni bila postavljena, a se pojavljajo ugibanja, da bo Callum Skye stal približno 100 tisoč funtov oziroma 115 tisoč evrov.

CALLUM reveals SKYE:The world’s most beautiful high-performance, multi-terrain vehicle

Prejšnji članekOtvoritev akustičnega prostora podjetja Geberit
Naslednji članekKaj je ‘advent’ in zakaj smo v nedeljo prižgali prvo svečko na venčku?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.