Kaj je ‘advent’ in zakaj smo v nedeljo prižgali prvo svečko na venčku?

Advent wreath from evergreen branches with white candles, the first is burning for the time before Christmas, dark snowy background with copy space, selected focus
Foto: fermate iz iStock

Marsikje se je prižgala prva svečka na adventnem venčku, štiri tedne pred božičem  se namreč začne adventni čas oziroma duhovna priprava na božič. Začne se vedno na nedeljo, ki je med 27. novembrom in 3. decembrom (nedelja, ki je najbližja godu sv. Andreja) in predstavlja pravzaprav čas pričakovanja preobrazbe.

Včasih je bil čas pokore. Začelo se je od praznika svetega Martina, ki goduje 11. novembra, in je trajalo do samega božiča.  Sam pomen besede advent izhaja iz latinske besede advenire, kar pomeni prihod. Torej, čakamo na prihod Jezusa Kristusa v naš svet.

Advent nekoč

Na venčku je bilo včasih 24 sveč, 4 velike rdeče in 20 majhnih belih. Velike rdeče so prižigali ob nedeljah, male bele pa vsak dan. Tako so bili vsakodnevni opomin vernikom, naj se duhovno pripravijo na prihod božiča. Danes se je ohranila le tradicija prižiganja sveč ob nedeljah, od katerih ima vsaka svoj pomen.

Prva sveča je postilka oziroma prerokova sveča in simbolizira upanje in pričakovanje, nedelja pa simbolizira drugi Kristusov prihod. Drugi je sprava, to je Betlehem in pomeni mir. Tretja sveča je pastirska in praznuje veselje in veselje in predstavlja osebo Janeza Krstnika, medtem ko četrta nedelja predstavlja Marijo, devico in mater, ki je rodila Kristusa. Četrta sveča je angelova sveča in prinaša ljubezen.

Girl hand lighting the fourth candle on a handmade advent wreath decorated with red checkerberries.Christmas home decoration concept. Copy space.
Foto: Oksana_Schmidt iz iStock

V adventni venček, ki je sestavljen iz zimzelenih vejic, spletenih v krog, običajno postavimo sveče kot okras kot simbol večnega življenja.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekCallum Skye: Najlepši visoko zmogljiv terenec na svetu, pravijo ustvarjalci
Naslednji članekPodjetji AquafilSLO in E.ON združili moči pri naslavljanju energetskih izzivov
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.