Brezžično polnjenje električnih avtomobilov že poteka

Brezžično polnjenje električnih avtomobilov s ploščadjo
Brezžično polnjenje električnih avtomobilov s ploščadjo

Pred leti smo prvič uporabili brezžično polnjenje pametnih telefonov, zdaj pa se je zgodba razširila na električne avtomobile.  Podjetje v Veliki Britaniji se je lotilo javnega testiranja brezžičnega polnjenja električnih avtomobilov. Dvanajst mesečno testiranje bo z desetimi Reanulti Zoe EV s prirejenimi električnimi baterijami potekalo v mestu Marlow, ki je nastanjeno v okraju Buckinghamshire. Sledilo bo še več lokacij. Kako bo polnjenje potekalo in kaj želi podjetje s tem doseči?

Brezžično polnjenje električnih avtomobilov s ploščadjo

Podjetje Charg.yi, ki je specializirano za polnjenje električnih avtomobilov je iznašlo polnilno ploščad. Delovala bo brezžično, na enak način kot brezžično polnjenje mobilnih naprav. S ploščadjo želijo izboljšati dostop do polnilnih postaj uporabnikom in posvetiti luč na pomembnost sistema »car-sharing«.

»Nova polnilna rešitev pomeni, da bodo lahko v bližnji prihodnosti tisti brez polnilnih postaj v garažah ali dovozih avtomobile polnili enako efektivno in brezžično,« je pojasnilo podjetje v svoji izjavi za javnost. »Infrastruktura pomeni odsotnost polnilnega kabla, ki je lahko nevaren za druge uporabnike. Obenem pa je polnilna ploščad aktivna le takrat, ko je nad njo električno vozilo,« so še dodali.

Polnila ploščad, ki jo je ustvarilo podjetje Char.gy v sodelovanju z Univerzo Warvick
Polnila ploščad, ki jo je ustvarilo podjetje Char.gy v sodelovanju z Univerzo Warvick

Podjetje je tehnologijo, ki deluje v polnilni ploščadi, tehtno preverjalo. Ploščadi je razvila Univerza Warvick v sodelovanju s podjetjem IPT Technology in uporabila podobna sredstva kot avtobus, ki se že pelje po takem principu v mestu Milton Keynes.

Ploščadi želi podjetje razširiti po državi

Raziskava, ki jo bodo opravili v naslednjem letu dni bo potekala v mestu Marlow. Uporabili bodo deset električnih avtomobilov modela Renault Zoe EV. Javnost bo lahko avtomobile uporabljala po principu izposoje oziroma »car-sharing« sistema. Ena ura izposoje bo stala en funt, celodnevna pa pet funtov z nekaj dodatnega zneska za zavarovalnino.

Kljub uporabi brezžične polnilne ploščadi bo na voljo tudi polnilni kabel za tiste, ki niso prepričani v uporabo ploščadi. V mestu Marlow testiranje in raziskava že poteka, podjetje pa želi razširiti mesta raziskave na dodatnih devet izven okraja Buckinghamshire.

V pomoč pri raziskavi jim bo deset Reanultov Zoe EV
V pomoč pri raziskavi jim bo deset Reanultov Zoe EV
Prejšnji članekGradnja nizkoenergijske hiše
Naslednji članekŽenevski avtosalon odpovedan še tretjič zapored
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.