Avtobusna postaja, ki v 15 sekundah napolni električni avtobus

TOSA je inovativen sistem za polnjenje električnih avtobusov, ki potrebuje zgolj 15 sekund, da avtobus napolni s potrebno energijo. Prvi testi že uspešno potekajo v švicarski Ženevi.

ABB, ki je ena od vodilnih skupin na področju tehnologije za energetiko in avtomatizacijo, je razvila novo tehnologijo, ki bo zmožna hitro napolniti baterijo v električnih vozilih. Prvi testi tako že potekajo na električnih avtobusih v Ženevi, kjer jim je uspelo električni avtobus napolniti s potrebno energijo v le 15-ih sekundah. 

Avtobus se na vsaki postaji, medtem ko potniki vstopajo in izstopajo iz avtobusa, v 15-ih sekundah napolni z dovolj energije, da se brez skrbi pripelje do naslednje napajalne točke, kjer se zopet hitro napolni.

Skozi bliskovito polnjenje smo sposobni preiti v novo generacijo električnih avtobusov za množični prevoz v mestih,” je povedal Claes Rytoftvodja tehnološkega oddelka ABB. “Ta projekt bo utrl pot za prehod na bolj prilagodljivo in stroškovno učinkovito infrastrukturo javnega prevoza ter hkrati zmanjšal onesnaževanje in hrup v mestih.”

 

Pri uvajanju TOSA sistema se uporablja električna energija iz hidroelektrarn – brez škodljivih emisij. Avtobusi se za 15 sekund priklopi na povezavo z močjo 400 kilovatov, na končni postaji pa se električna baterija v avtobusu napolni v le štirih minutah. To je vsekakor revolucija na področju javnega prometa in le vprašanje časa je, kdaj se bodo novi električni avtobusi s svetlobno hitrimi napajalnimi postajami razširili po celi Evropi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.