Avtobusna postaja, ki v 15 sekundah napolni električni avtobus

0

TOSA je inovativen sistem za polnjenje električnih avtobusov, ki potrebuje zgolj 15 sekund, da avtobus napolni s potrebno energijo. Prvi testi že uspešno potekajo v švicarski Ženevi.

ABB, ki je ena od vodilnih skupin na področju tehnologije za energetiko in avtomatizacijo, je razvila novo tehnologijo, ki bo zmožna hitro napolniti baterijo v električnih vozilih. Prvi testi tako že potekajo na električnih avtobusih v Ženevi, kjer jim je uspelo električni avtobus napolniti s potrebno energijo v le 15-ih sekundah. 

Avtobus se na vsaki postaji, medtem ko potniki vstopajo in izstopajo iz avtobusa, v 15-ih sekundah napolni z dovolj energije, da se brez skrbi pripelje do naslednje napajalne točke, kjer se zopet hitro napolni.

Skozi bliskovito polnjenje smo sposobni preiti v novo generacijo električnih avtobusov za množični prevoz v mestih,” je povedal Claes Rytoftvodja tehnološkega oddelka ABB. “Ta projekt bo utrl pot za prehod na bolj prilagodljivo in stroškovno učinkovito infrastrukturo javnega prevoza ter hkrati zmanjšal onesnaževanje in hrup v mestih.”

 

Pri uvajanju TOSA sistema se uporablja električna energija iz hidroelektrarn – brez škodljivih emisij. Avtobusi se za 15 sekund priklopi na povezavo z močjo 400 kilovatov, na končni postaji pa se električna baterija v avtobusu napolni v le štirih minutah. To je vsekakor revolucija na področju javnega prometa in le vprašanje časa je, kdaj se bodo novi električni avtobusi s svetlobno hitrimi napajalnimi postajami razširili po celi Evropi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.