Zelena streha z avtohtonimi, na sušo odpornim rastlinam

Lone Madrone, Zelena streha z avtohtonimi, na sušo odpornim rastlinam

Lone Madrone je počitniško središče s površino 150 kvadratnih metrov, ki se nahaja na južni skalnati obali otoka Orcas, otočka v obliki podkve v arhipelagu San Juan na zvezni državi Washington. Zelena streha doma je urejena z različnimi rastlinami in vegetacijo, ki so avtohtone in odporne na sušo, kar je značilnost, za katero so oblikovalci upali, da bo povečala vrednost biotske raznovrstnosti območja.

Dom, imenovan Lone Madrone, je zgrajen za štiričlansko družino in je oblečen v les. Uporablja preprosto zasnovo, ki se zlije s svojim naravnim okoljem in posnema pobočje za njim. Še več, Lone Madrone je prav tako ujet v naravno nastajajočo udrtino v pokrajini obale (znano kot geometrija klinaste oblike), da bi zmanjšal njen vizualni vpliv in izpostavljenost vremenskim vplivom.

Čeprav so bivalni prostori popolnoma odprti za vrtove na severni in vodo na južni strani z mehanizmom drsnih vrat po meri, so spalnice zgrajene z veliko več zasebnosti v mislih. Zasebne sobe so na gozdnatih pobočjih na zahodu, medtem ko se kuhinja odpira na vzhod. Vse glavne odprtine so v paru z valjanimi stenskimi ploščami, ki zagotavljajo varnost in ščitijo hišo pred zimskimi nevihtami, glede na ekstremno vremensko izpostavljenost mesta. Med gradnjo so uporabljali različne lokalne gozdove, med drugim jelke Douglas za tla in obloge, zahodno rdečo cedro za oblogo, stene in strope ter pacifiški madron za notranje pohištvo.

Mesto je del nacionalnega spomenika otokov San Juan, za katerega je značilna občutljiva obala in morsko okolje. Zato so oblikovalci svoje razumevanje ekologije ob obali vključili v del zasnove z vrtno streho. Na zeleni strehi so domače rastline, ki zagotavljajo habitate obalnim žuželkam, ki so postale kritičen vir hrane za lokalno ogroženega lososa Chinook. Po mnenju oblikovalcev je streha nadomestila 90 % vegetativnega odtisa, izgubljenega pri gradnji.

1 komentar

  1. “ki se zlije s svojim naravnim okoljem in posnema pobočje pobočja, ki zadene za njim.”
    Naj nekdo počasi prebere kaj je prevajalnik prevedel predno se zadeva objavi – je več nerazumljivih cvetk.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.