Expo 2020 v Dubaju – Slovenija v Dubaju prevzela upravljanje paviljona

Slovenski pavilijon na razstav Expo 2020 v Dubaju (Vir: Spirit)
Slovenski pavilijon na razstav Expo 2020 v Dubaju (Vir: Spirit)

Gospodarsko ministrstvo je izbralo idejno zasnovo paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Paviljon, ki bo predvidoma stal pet milijonov evrov, bo predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo.

Razstava bo priložnost za mednarodno promocijo Slovenijo ter povečanje njene politične, gospodarske in kulturne prepoznavnosti, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. »Predvsem si želimo, da bo priložnost za slovensko gospodarstvo za iskanje novih poslovnih priložnosti in prepoznavanje slovenskega turizma, kulture in športa,« je dodala. Izbrana rešitev družbe Magnet Design za paviljon predvideva objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in, v času razstave, v puščavi.

Slovenia – Green Smart Experience

»Rdeča nit razstave Expo je, da države pokažejo, s kakšnimi tehnologijami in rešitvami lahko doprinesejo boljši jutri celemu svetu,« je poudarila direktorica javne agencije Spirit Slovenija Ajda Cuderman. Moto razstave v Dubaju je Povezovanje idej za prihodnost, te pa se bodo predstavile v stebrih trajnost, mobilnost in priložnosti.

Javnost bo o aktivnostih, dogajanju in priložnostih obveščena preko spletne strani www.expo2020slovenia.si (Vir: STA)
Javnost bo o aktivnostih, dogajanju in priložnostih obveščena preko spletne strani www.expo2020slovenia.si (Vir: STA)

Slovenija se bo na Expu Dubaj predstavila z naslovom Slovenia – Green Smart Experience. »Svetu želimo pokazati, kdo in kaj smo, kje smo dobri in uspešni, ter da smo majhni samo na papirju, saj smo sicer pogumni,« je orisala skrbnica nacionalne blagovne znamke I feel Slovenia Polona Prešeren. Znamka ni usmerjena le v turizem, temveč tudi v podjetništvo, tehnologijo, šport, znanost, kulturo, je povedala.

Paviljon bo predstavljal tradicionalne slovenske znamenitosti

Slovenski paviljon združuje vse odlike Slovenije: zeleno, pametno in kreativno. Delno je zgrajen iz lesa, ima zeleno fasado in je obdan z vodo, kar izraža tri glavne naravne danosti Slovenije – les, zeleno okolje in vodne vire.

Del paviljona bo namenjen tudi predstavitvi dosežkov slovenskih športnikov (vir: Spirit)
Del paviljona bo namenjen tudi predstavitvi dosežkov slovenskih športnikov (vir: Spirit)

Pritličje bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo, je pojasnil Robert Klun iz družbe Magnet Design. Voda bo obkrožala osrednji del, ki bo trg z označenimi stranmi neba na tleh, ki bodo predstavljale pomembno lego Slovenije na križišču prometnih poti. Prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, po obodu objekta iz lesene konstrukcije bodo namreč nameščene zelene rastline, ki bodo v času razstave hlajene in vlažene, s čimer bodo obiskovalcem nudili osvežitev. To nadstropje velikosti 550 kvadratnih metrov bo osrednji prireditveni del za predstavitve širšemu krogu obiskovalcev.

Notranjost slovenskega pavilijona na Expu 2020 v Dubaju (Vir: Spirit)
Notranjost slovenskega pavilijona na Expu 2020 v Dubaju (Vir: Spirit)

Drugo nadstropje, ki bo namenjeno VIP-gostom, pa bo predstavljalo slovensko gospodarstvo. Streha objekta bo namreč oblikovana kot sito, ki je bil eden od izdelkov ribniške suhe robe, ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini, je dejal Klun. Slovenski razstavni prostor s paviljonom, ki bo visok okoli 15 metrov, bo stal ob enem od treh glavnih vhodov na prizorišče.

Kljub pandemiji covida-19 bo Expo zagotovo nova vstopna točka za sodelovanje Slovenije in njenega gospodarstva s svetom

»Naše izvozne napore bomo kronali na največjem Expu doslej, dubajskem Expu. Največja svetovna razstava, ki bo potekala med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022, bo kljub pandemiji covida-19 zagotovo nova vstopna točka za sodelovanje Slovenije in njenega gospodarstva s svetom. Sam paviljon, ki je prava zelena oaza, pa bo bo zagotovo pritegnil veliko pogledov in pozornosti,« je poudaril minister Počivalšek.

VIRsta
Prejšnji članekV Amsterdamu pozidali 3D natisnjen most
Naslednji članekZelena streha z avtohtonimi, na sušo odpornim rastlinam
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.