ZDA in Kitajska dosegli mednarodni dogovor o znižanju emisij ogljika

Največji dve onesnaževalki okolja na svatu, ZDA in Kitajska, sta končno dosegli podnebni dogovor glede izpustov ogljikovih emisij, toplogrednih plinov in naložbah v obnovljive vire energije.

Ameriški predsednik Obama in kitajski predsednik Xi Jinping sta napovedala ambiciozen skupen načrt za boj proti podnebnemu onesnaževanju. ZDA napoveduje, da bo, do leta 2025, zmanjšala svoje emisije ogljika od 26 do 28 odstotkov v primerjavi z letom 2005. Kitajska pa je napovedala, da ogljikovih emisij ne bo več povečevala.


Zaradi konkurenčnosti obeh držav je skupno stališče o podnebnih spremembah nadvse pozitivno presenečenje. Obe državi sta največji investitor v obnovljive vire energije, a žal skupaj še vedno predstavljata 1/3 vseh izpustov CO2 na svetu. Stališče obeh predsednikov je torej enotno in pravilno – Obama je celo izjavil, da: »Podnebne spremembe so ena največjih groženj, s katerimi se sooča človeštvo.”


Kitajska načrtuje, da bo dosegla svoje ambiciozne načrte glede zmanjševanja emisij ogljika do leta 2030 s povečanjem naložb v obnovljive vire energije. Tako naj bi do leta 2030 z obnovljivimi viri energije, zagotavljali kar 20 odstotkov celotne potrebe po energiji na Kitajskem. Številni strokovnjaki pa te navedbe ocenjujejo kot nerealne. Kitajska je namreč še vedno izredno energijsko odvisna od premoga. Napoveduje se, da naj bi kitajsko onesnaževanje ravno v letu 2030 doseglo vrhunec.


Tudi cilji, ki jih zastavlja ameriški predsednik Obama, so na trhlih tleh. Republikanski kongres bo zagotovo nasprotoval njegovim energetskim idejam z argumenti, da se bodo na ta račun povečali stroški komunalnih storitev in da bo veliko ljudi izgubilo delo v premogovništvu.

 

Zelo vprašljivo je torej ali se bodo plemeniti cilji obeh predsednikov kdaj uresničili ali pa gre le za politično govorjenje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.