Z nanomateriali do učinkovitejših sončnih termoelektrarn

Sončne termoelektrarne postajajo vedno bolj učinkovite. Skupina raziskovalcev na UC San Diego pa je pred kratkim razvila nov nanomaterial, ki bo omogočil, da bodo sončne termoelektrarne absorbirale in pretvorile več kot 90 odstotkov zajete sončne svetlobe v toploto. To je fenomenalen rezultat, ki bi lahko pomenil velik prodor za sončno energijo v prihodnosti.

Trenutne sončne termoelektrarne so sestavljene iz ogledal, ki osredotočajo sončno svetlobo na s črno materijo pobarvani stolp, kar maksimira zajem sončne energije. Problem takega načina pridobivanja energije je, da se ta črna materija hitro razgradi, kar povzroča velike stroške na letni ravni. S pomočjo ameriškega Ministrstva za energijo pa so raziskovalci razvili nov nanomaterial, ki absorbira svetlobo. Ta nova “črna materija” je sestavljena iz posebnih delcev velikosti od 10 nanometrov do 10 mikrometrov in lahko zdrži temperature do 700 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo bistveno bolj obstojna, tako da bo pridobivanja energije s pomočjo sončnih termoelektrarn postalo precej cenejše. Novi material bo lahko absorbiral približno 90 do 95 odstotkov več svetlobe z manjšimi toplotnimi izgubami.

Inštalirana moč vseh sončnih termoelektrarn na svetu je približno 3,5 gigavatov. Glede na nove raziskave pa pričakujejo, da se zna to spremeniti in da bo inštalirana moč sončnih termoelektrarn dosegla številko 20 gigavatov. Novi nanomaterial bo pripomogel k zmanjšanju stroškov vzdrževanja, s čimer pa bodo sončne termoelektrarne postale bistveno bolj zanimive za investitorje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.