ZDA in Indija dosegla podnebni dogovor, vendar ne glede zmanjšanja izpustov

Pred kratkim sta se sestala ameriški predsednik Barack Obama in indijski premier Narendra Modi. Voditelja sta se dogovorila glede politik z obnovljivimi viri energije, ob upoštevanju, da je Indija tretji največji onesnaževalec na svetu z vidika toplogrednih plinov. Vendar pogovori za zdaj še niso prinesli jasnih zavez Indije, da bo zmanjšala emisije ogljika.

V Indiji je trenutno 300 milijonov ljudi brez elektrike. Država že dolgo zatrjuje, da ne more zagotoviti poceni električne energije svojim prebivalcem, kar vodi do pretirane odvisnosti od premoga. Indija tako glede na svojo velikost, število prebivalstva in nevlaganje v obnovljive vire energije, postaja ena največjih onesnaževalk na svetu. 

Voditelja sta se dogovorila, da bo novi cilj Indije, da do leta 2022 proizvede 100 gigavatov energije s pomočjo energije sonca. ZDA pa naj bi začele z gradnjo jedrskih reaktorjev v Indiji, kar naj bi prav tako zmanjšalo podnebne emisije in indijsko odvisnost od premoga.

Nazadnje sta se še dogovorila, da si bosta aktivno prizadevala za postopno opuščanje hidrokarbonov, ki se uporabljajo v opremi za hlajenje (klime, hladilniki, zamrzovalniki… ).

 

Strokovnjaki ocenjujejo, da so dogovori med obema voditeljema dober korak naprej, vendar ima Indija še dolgo pot pred seboj. Tako energijsko stanje kot ga ima Indija zdaj, je namreč daleč od idealnega. Prav tako v dogovoru pogrešajo bolj določene cilje glede zmanjševanja ogljikovih izpustov v podnebje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.