Zakaj bi morala Papeževa okrožnica o okolju pospešiti konec fosilne dobe

Papež Frančišek je 18. junija 2015 predstavil okrožnico o okolju, v kateri je predal jasno sporočilo svetovni javnosti in političnim voditeljev, da je nujno okrepiti boj proti podnebnim spremembam, in s tem prispeval k premiku sveta korak bližje k prehodu na čisto in obnovljivo energijo.

V odgovor na Papeževo okrožnico o okolju je izvršni direktor Greenpeacea, Kumi Naidoo, dejal:

Greenpeace pozdravlja dragoceno posredovanje papeža Frančiška v skupnem boju človeštva za preprečitev katastrofalnih podnebnih sprememb. Ta prva okrožnica o okolju premika svet korak bližje kritični točki, kjer bomo opustili fosilna goriva in do sredine stoletja popolnoma prešli na čiste obnovljive energije za vse.
 
Vsakdo, verujoči ali ne, se lahko in se mora odzvati na to budnici za drzno in nujno ukrepanje. Kot pravi Okrožnica, okolje je kolektivna dediščina vsega človeštva in odgovornost nas vseh. Greenpeace je vedno zavzemal to stališče.

Besede, da je “tehnologijo, ki temelji na fosilnih gorivih in zelo onesnažuje – zlasti premog, ter tudi nafta in v manjši meri plin – treba zamenjati postopoma in brez odlašanja”, so jasen poziv odgovornim vlagateljem, izvršnim direktorjem in političnim voditeljev, da pospešijo hitrost čiste energetske revolucije.

Predvsem pa papež Frančišek spominja vse, posameznike in svetovne voditelje, o moralnem imperativu reševanja socialne in podnebne nepravičnosti. Katastrofalne podnebne spremembe namreč najbolj prizadanejo revne, četudi so ti najmanj prispevali k problemu.

  
Martin Kaiser, vodja mednarodne podnebne politike na Greenpeacu, pa pravi:

Pozdravljamo jasnost in neposrednost Okrožnice o šibkosti mednarodnega političnega odziva na podnebne spremembe, s preveč posebnimi interesi, ki prevladujejo nad skupnim dobrim. Papeževe besede bi morale zamajati samozadovoljnost predsednikov vlad in jih spodbuditi, da v svojih državah sprejmejo stroge zakone za zaščito podnebja, in da sprejmejo močan podnebni protokol v Parizu ob koncu tega leta.

Nenazadnje, upamo, da se bo v skladu s Papeževimi besedami tudi Vatikanska Banka pridružila rastočemu gibanju odprodaje investicij iz premoga, nafte in nevarne jedrske  energije in podprla obnovljive vire energije. Veselimo se tudi podpore, ki jo bo Cerkev energetski revoluciji dala tudi na lokalnem nivoju.  

Vodja Greenpeace v Sloveniji, mag. Nina Štros, Papeževo okrožnico komentira:

Tudi v Sloveniji pozdravljamo jasno sporočilo Okrožnice, da je nujno okrepiti politično voljo za uspešno razrešitev izziva podnebnih sprememb. Velikokrat govorimo o ekonomskih koristih podnebnega ukrepanja, sporočilo Okrožnice pa je pomembno tudi, ker nas opominja, da je ukrepanje proti podnebnih spremembam in spodbujanje rabe obnovljivih virov, etična naloga političnih voditeljev, katere na podlagi ugotovitev sodobne znanosti ne morejo več odlagati.

Prevladovanje posebnih interesov nad skupnim dobrim, ki vse prevečkrat usmerja odločitve tudi slovenskih političnih akterjev pri odločanju o načinu prehoda v nizkoogljično družbo, je nedopustno in nesprejemljivo ravnanje. Fosilna goriva moramo pospešeno opuščati, napačna rešitev je jedrska energija, prave rešitve so v zmanjševanju porabe energije (URE) in izkoriščanju sonca, vetra, trajnostne biomase in vode za pridobivanje energije.

Od teh virov energije, ki so razpršeni, bomo imeli koristi vsi in ne samo peščica. Ta dejstva bi moralo upoštevati tudi Ministrstvo za infrastrukturo, ki trenutno vodi proces javne obravnave Energetskega koncepta Slovenije – dokumenta, ki bo zasidral smer slovenske energetike v naslednjih 40 letih. Namesto pri vztrajanju na premogu in jedrski energiji, bi se morali preusmeriti na obnovljive vire energije.

Z zanimanjem pričakujemo odzive slovenske cerkve na Okrožnico in podporo, ki jo bo izkazala energetskem prehodu na čisto obnovljivo energijo tudi v Sloveniji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.