Mobilna aplikacija ecoGator pomočnik pri nakupu energijsko varčnih aparatov

V okviru Evropskega tedna trajnostne energije so 16. 6. 2015 v Bruslju podelili nagrade “Sustainable Energy Europe Award”. V skupini energijska učinkovitost je bil nagrajen projekt Efficiency 2.1. za razvoj brezplačne mobilne aplikacije ecoGator. Aplikacija omogoča pametnim telefonom in tablicam prebrati energijske nalepke in svetuje pri izbiri energijsko varčnih aparatov bele tehnike, televizorjev in sijalk.

Projekt Energy Efficiency 2.1. v okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) želi s svojo vsebino in cilji ozaveščati potrošnike o prednostih energijsko učinkovitih izdelkov ter jim pomagati pri nakupu takšnih izdelkov. Cilj projekta je povečati povpraševanje potrošnikov po energijsko varčnih izdelkih, spodbujati potrošnike k zmanjševanju porabe energije v vsakdanjem življenju, jih obveščati o energijskem označevanju in zakonodaji, ki ureja področje energijskih nalepk ter o novostih na tem področju. Cilj projekta je preko spodbujanja nakupa energijsko učinkovitih izdelkov do leta 2020 doseči prihranek energije v višini 1960 GWh, s čimer se prispeva tudi k zmanjševanju onesnaževanja okolja.

 

Projekt vključuje enajst partnerjev iz devetih držav članic EU. Nosilec projekta je avstrijski energijski regulator Austrian Energy Agency, partner iz Slovenije pa je Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave MIPOR.

Namen projekta je ponuditi potrošniku informacijo tam, kjer jo potrebuje, to je pred nakupom v trgovini. V ta namen je bila razvita mobilna aplikacija ecoGator, ki potrošniku omogoča povečati poznavanje energijske nalepke in pomena informacij na nalepki. V aplikaciji so prednaloženi energijsko najbolj učinkoviti izdelki na trgu (Top-10 izdelkov). Uporabniku je na voljo informacija o trenutno najbolj energijsko učinkovitih izdelkih, s katerimi lahko primerja svoje izbrane izdelke. Uporabnik lahko primerja lastnosti izbranih naprav in porabo energije, preko vnešene povprečne cene energije pa potrošnik prejme tudi informacijo o ceni porabljene energije in celotnih stroških aparata v njegovi življenjski dobi. Aplikacija vsebuje tudi kviz, izzive in nasvete, s katerimi spodbujajo pogosto uporabo aplikacije in hkrati izobražujejo potrošnike.

EcoGator je prva aplikacija, ki bere in obdela podatke evropske energijske nalepke s preprosto uporabo kamere, ki je vgrajena v pametni pameten telefon ali tablico. Po skeniranju energijske nalepke aplikacija z barvo semaforja pokaže, ali je izdelek med 20 % najbolj učinkovitimi izdelki na trgu. Ker je energijska nalepka enaka v vseh državah članicah EU, je aplikacija uporabna na celotnem skupnem evropskem trgu. Na voljo je v devetih različnih jezikih, za naprave z operacijskim sistemom Android in iOS. Aplikacijo uporablja že več kot 15.000 evropskih potrošnikov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.