Za najmlajše: Ogrevanje na pelete

Pozimi je ogrevanje stanovanja ali hiše še kako pomembno. Poznamo več načinov ogrevanja: ogrevanje na kurilno olje, na plin, na lesne pelete in druge energente. V nadaljevanju si preberite nekaj osnovnih podatkov o ogrevanju na pelete.

Lesni peleti so posebna vrsta biomase, ki jo pridobimo s procesom peletiranja. S tem procesom pretvorimo suho žagovino v valjčke s premerom 6 – 8 mm in z dolžino 10 – 30 mm. Tako dobimo gosto biomaso z nizko vsebnostjo vlage, kar omogoča zelo visoke izkoristke pri ogrevalnih napravah. Lesne pelete uporabljamo v pečeh na pelete, s katerimi nadomeščamo kurjavo na kurilno olje, plin ali premog.

 

Prednost pelet je njihova standardizacija. Različne oblike lesa se namreč razlikujejo po vlažnosti, gostoti, volumnu …, kar preprečuje visoke izkoristke pri gorenju. Ko iz teh lesenih mas s postopkom peletiziranja dobimo pelete, pa so te prirejene za gorenje in se po izkoristku lahko primerjajo s kurilnim oljem (novejše peči na pelete dosegajo tudi nad 90 % izkoristek).

 

Pelete proizvajamo s stiskanjem suhe lesne biomase. Maso stisnemo s stiskalnico, pri čemer je temperatura lesa izredno visoka. Ob tem se v biomasi tvori naravno topilo, tako da površina peletov dobi gladko površino. Vsi peleti v Evropi morajo biti v skladu z evropskimi standardi. Vsi vsebujejo manj kot 10 % vode in imajo standardizirano gostoto. Izdelujemo jih iz vseh vrst lesa, s procesom stiskanja in mletja lesa pa skoraj popolnoma izničimo razlike med različnimi vrstami peletov. Ko se kupujejo peleti, torej ni pomembno, iz katerega lesa so, saj so po učinkovitosti praktično identični.

 

Poglejmo še prednosti peči na pelete:

  • Peči na pelete imajo visok izkoristek.
  • Pri zgorevanju lesne biomase – peletov, se ustvari zelo malo pepela (peč je potrebno očistiti le nekaj krat mesečno).
  • Popolnoma avtomatizirano delovanje kurilne naprave (ni potrebe po ročnem polnjenju ali nalaganju pelet v peč).
  • Peč zavzame malo prostora – peč na pelete je bistveno manjša, kot kurilne naprave na kurilno olje.
  • Cena energenta je bistveno nižja, kurivo pa je CO2 nevtralno. Lesne biomase je v Sloveniji na pretek in po dokaj ugodnih cenah, medtem ko bodo cene kurilnega olja le še naraščale.

Kurjenje na pelete se je v tujini že precej uveljavilo. Najbolj množično se lesne pelete uporabljajo na Švedskem, po številu prebivalcev na kurilno peč s peleti pa prevladuje naša sosednja Avstrija. V Sloveniji se uporaba kotlov na lesne pelete stalno povečuje, večinoma tudi po zaslugi nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.