Za najmlajše: Obnovljivi viri energije

Obnovljiva energija je tista, ki jo lahko pridobivamo v neomejenih količinah iz narave, pri tem pa okolja praktično ne onesnažujemo.

Poznamo naslednje vire obnovljive energije:

  • Sončna energija, ki jo spreminjamo v električno in toplotno energijo.
  • Vetrna energija, iz katere pridobivamo predvsem električno energijo.
  • Geotermalna energija iz vroče zemeljske notranjosti.
  • Vodna energija, iz katere s pomočjo hidroelektrarn pridobivamo elektriko.
  • Biomasa: les od dreves, etanol iz koruze, biodizel iz rastlinskega olja, ipd.

Neomejene količine

Za obnovljive vire energije je značilno, da so na voljo v neomejenih količinah. Sonce bo stalno sijalo na naš planet, veter bo vedno pihal, prav tako bo tekla voda, na voljo bodo vedno tudi rastline. Samo sonce vsako uro pošilja na zemljo več energije, kot jo človeštvo porabi v celem letu.

 

Čisti viri energije

Kar je morda še bolj pomembno pri obnovljivih virih energije je to, da skoraj nič ne onesnažujejo okolja. Druga zgodba so fosilna goriva, ki pri izgorevanju sproščajo toplogredne pline. To seveda vpliva na kakovost našega zraka in na okolje.

 

A žal vse ni tako lepo in čisto, kot se sliši. Okolje se namreč onesnažuje, ko se proizvaja tehnologija za pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Tipičen primer je recimo postopek izdelave fotonapetostnih panelov, ki temelji na podobni tehnologiji, kot izdelava silikonskih čipov za računalnike. Pri tem se uporabljajo okolju neprijazne kemikalije, ki se nato izločajo v okolje.

 

Zakaj ne uporabljamo več obnovljivih virov energije?
V preteklosti je bila obnovljiva energija na splošno dražja za proizvodnjo in uporabo kot fosilna goriva. Obnovljivi viri so pogosto bili v oddaljenih območjih, zaradi česar je bila izgradnja električnega omrežja za prenos te energije izredno draga. Raba obnovljivih virov je bila omejena tudi z dejstvom, da ni bila vedno na voljo – ob oblačnih dneh se proizvede manj sončne energije, ob brezvetrju pa manj vetrne energije.

 

V zadnjih letih je proizvodnja energije iz obnovljivih virov narasla. Na prvem mestu predvsem zaradi vedno dražjih fosilnih goriv (nafta, zemeljski plin …), medtem ko se je tehnologija za pridobivanje obnovljive energije pocenila. Številne države po svetu pa se tudi zavedajo, da fosilna goriva zelo onesnažujejo okolje in zrak. Obnovljivi viri energije so po drugi strani okolju prijazni in se iz njih lahko pridobiva energija praktično brez škodljivih emisij za okolje. Danes je tako uporaba obnovljivih virov energije vedno večja. Evropska unija ima celo cilj, da bi do leta 2020 vsaka država članica 20 odstotkov celotne proizvedene energije pridobila prav iz obnovljivih virov energije.

 

Pomanjkljivosti obnovljivih virov energije

Onesnaževanje pri izdelavi fotonapetostnih panelov smo že omenili, a to ni edini problem, ki ga pridobivanje energije iz obnovljivih virov danes predstavlja. Vetrne elektrarne porabijo ogromno prostora in se raztezajo čez velike površine. Vetrne turbine prav tako povzročajo erozijo zemlje in so odgovorne za številne pogine ptic. Izdelava materialov za vetrne elektrarne je sicer bistveno manj okolju škodljiva, kot izdelava fotonapetostnih panelov, vendar tudi tu ne bo šlo brez škodljivih emisij za okolje. Geotermalna energija se v večji meri lahko izkorišča le tam, kjer je na voljo dovolj velik potencial. Izgradnja hidroelektrarn je problematična zato, ker je treba zgraditi jezove za vodo, kar vpliva na pretok rek, pogosto pa je treba tudi preseliti ljudi, ki tam živijo.

A kljub temu nas to ne bi smelo ovirati pri nadaljnjem izkoriščanju obnovljivih virov energije. Še vedno je to najbolj čista oblika pridobivanja energije in človeštvo bo moralo ta način pridobivanja energije v prihodnosti najbolj izkoriščati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.