Za najmlajše: Geotermalna energija

Geotermalna energija je prisotna že odkar obstaja Zemlja. Beseda “Geo” pomeni Zemlja, beseda “termalna” pa se navezuje na toploto, vročino. Geotermalna torej pomeni vročina Zemlje.

Ste že kdaj prerezali kuhano jajce na pol? Jajce zgleda podobno kot notranjost zemlje. Rumeni rumenjak jajca je kot jedro zemlje, beljak je kot zemeljski plašč, medtem ko je tanka jajčna lupina kot zemeljska skorja.

Pod zemeljsko skorjo je vrhnja plast plašča, ki je vroča tekočina in kateri rečemo magma. Zemljina skorja plava na tem tekočem plašču magme. Ko magma prodre skozi površino zemlje, iz vulkana, ji rečemo lava.

Za vsakih 100 metrov, ko se spustimo proti notranjosti zemlje, se temperatura kamnine poveča za okoli 3 stopinje Celzija. Če se spustimo za tri kilometre v notranjost zemlje, bo tam dovolj vroče, da lahko zavremo vodo.

Globoko pod površjem se voda včasih približa kakšni vroči skali in se spremeni v vrelo vodo ali v paro. Taka podzemeljska voda (ki se pod zemljo ne spremeni v paro, saj nima stika z zrakom) lahko doseže temperaturo do 148 stopinj Celzija – to je več kot vrela voda, s katero se lahko poparimo in ima temperaturo 100 stopinj Celzija.

Ko pride ta vroča voda skozi razpoko v zemlji, temu rečemo termalni izvir. Če pa ta voda eksplodira v zrak pa temu rečemo gejzir – teh je veliko na Islandiji.

Že stari Rimljani so koristili ta naravni pojav za svoja kopališča in še danes se geotermalne vode uporabljajo v kopališčih in zdraviliščih.

Vroča voda izpod zemlje se lahko uporablja tudi za proizvajanje električne energije v geotermalnih elektrarnah. Nekatera območja na zemlji imajo toliko pare in vroče vode, da se ta lahko uporablja za proizvodnjo električne energije. Izvrtajo se luknje v zemlji, nato pa vstavi cevi – in po teh ceveh, kot po slamici, se v geotermalno elektrarno dovaja podzemna vroča voda, ki segreva in poganja turbine v elektrarni. Te nato proizvajajo električno energijo.

Geotermalna elektrarna je podobna navadni termoelektrarni, s to izjemo, da ni treba sežigati nobenega goriva (premoga, plina …). Vse kar je potrebno je napeljati cevi v zemljo, preko katerih se nato pretaka vroča podzemna voda, ki sama poganja električne turbine v elektrarni. To je najčistejši način pridobivanja energije, saj se pri tem procesu ne sproščajo emisije, ki bi onesnaževale okolje.

Geotermalna energija je energija zemljine toplote. Lahko se jo uporablja kot zdravilno energijo v toplicah in zdraviliščih, ali pa za čisto pridobivanje električne energije v geotermalnih elektrarnah. Zato bi jo morali čim bolje izkoristiti.

Preberite še druge članke iz zbirke “Za najmlajše”:

Naslednja novica: Nafta

Pretekla novica: Termoelektrarne, turbine in generatorji električne energije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.