Za najmlajše: Energija za transport

Transport predstavlja predvsem prevoz z letali, avtomobili, vlakom, ladjami in motornimi kolesi. Prav o vrstah energentov, ki se uporabljajo za transport, pišemo v nadaljevanju.

Približno polovica vseh energijskih potreb človeštva je namenjena transportu (avtomobili, letala, tovornjaki, motorna kolesa, vlaki, avtobusi). Večji del nafte (približno tri četrtine) naj bi se porabilo za izdelavo bencina in dizelskega goriva za vozila.

Ko se nafta načrpa, gre najprej v naftno rafinerijo, kjer se predela v različne izdelke. Večji del teh naftnih izdelkov predstavljajo bencin, letalsko in dizelsko gorivo, ki se porabijo za prevoz. Iz rafinerije se gorivo prenese na bencinske črpalke s pomočjo tovornjakov s cisternami.

Na bencinskih črpalkah lahko natočite več vrst bencina, ki se hrani v različnih podzemnih rezervoarjih. Ločijo se po oktanskem številu – navadni je 95-oktanski, super pa 98- ali 100-oktanski. Avtobusi, tovornjaki in dizelski avtomobili uporabljajo dizelsko gorivo, ki je prav tako v ločenem podzemnem rezervoarju. Dizelska vozila bolj onesnažujejo okolico z izpusti, vendar pa je vožnja z njimi cenejša, saj je dizelsko gorivo cenejše in tudi dizelska vozila imajo nižjo porabo.

 
Seveda tudi bencinska vozila onesnažujejo okolico z izpusti ogljikovega monoksida in s tem prispevajo k nastanku tople grede in emisij v zraku. Zato v rafinerijah stalno izboljšujejo proces izdelave bencina, da bi bil ta pri izgorevanju kar najmanj škodljiv za okolje. 

Zaradi zaskrbljenosti glede onesnaženosti zraka in naftne odvisnosti, države vse bolj spodbujajo druge vrste goriva za potrebe transporta. Novejša goriva vključujejo metanol, etanol, zemeljski plin, propan in elektriko.


Vsa ta goriva se imenujejo alternativna goriva, saj so alternativa bencinu in dizelskem gorivu. Najbolj na tržišče prodirata zemeljski plin, propan in elektrika – za električna vozila. Navedeni viri so okolju prijaznejši – električni avtomobili neposrednih emisij v okolje sploh ne sproščajo.  

Cilj Evropske unije je, da bi čim večje število vozil (ali vsaj 20 % vseh vozil) do leta 2025 uporabljalo čistejše oblike goriva – predvsem se spodbujajo električna vozila. Na ta način se lahko bistveno zmanjša nivo onesnaženosti naseljenih mest in zmanjša emisije toplogrednih plinov.


Upamo, da bo ta cilj čim prej dosežen in da bo človeštvo v prihodnosti vse bolj uporabljalo čiste, obnovljive vire energije tudi v transportu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.