Za najmlajše: Energija plimovanja

Energija plimovanja ali bibavice je oblika hidroenergije, ki jo izkoriščamo za proizvodnjo električne energije ali druge uporabne oblike energije. Energija plimovanja je energija, ki nastane zaradi gibanja gladine morja in oceanov zaradi privlačne sile Lune in sonca. Energija plimovanja je obnovljiv vir energije.

Gravitacijske sile med Luno, soncem in Zemljo povzročajo ritmično naraščanje in spuščanje morske gladine (plima in oseka) po vsem svetu. Luna ima zaradi svoje bližine Zemlji, več kot dvakrat večji vpliv na plimovanje kot pa sonce. Rezultat tega je plima, ki spremlja Luno v času njenega vrtenja okoli Zemlje in ustvarja poldnevni cikel plimovanja.

Energija plimovanja pa je zaenkrat slabo izkoriščen obnovljiv vir. Plimski generatorji so razmeroma nova tehnologija, ki deluje na podoben način kot vetrni generatorji. Zaradi gostote vode, ki je 832-krat večja od gostote zraka, lahko plimski generator proizvaja veliko bolj enakomerno in zanesljivo energijo. Tako kot pri vetrnem generatorju je treba tudi za vodni generator poiskati primerno mesto za njegovo delovanje. Poiskati je treba območja s hitrimi tokovi, kot npr. vhodi v reke, okoli skalnatih konic, okoli rtov ali med otoki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.