Z urinom do energije

Ko smo že mislili, da smo na področju obnovljive energije videli vse, nas znanstveniki zopet presenetijo. Znanstveniki iz Bristol Laboratorija za robotiko v Veliki Britaniji so namreč izumili postopek s katerim pridobivajo energijo iz človeškega urina.

Ekipa znanstvenikov iz Bristol Laboratorija za robotiko v Veliki Britaniji je s pomočjo mikrobnih gorivnih celic, ki se hranijo z urinom, napolnila baterijo mobilnega telefona. Čeprav se pridobivanje energije iz urina komu zdi smešno ali celo ogabno, pa je dejstvo, da je lahko človeški urin eden najbolj konstantno dobavljivih virov – tako kot sonce, veter in voda.

Temelj celotnega projekta predstavljajo mikrobne gorivne celice, ki se razvijajo in hranijo z urinom, pri tem pa sproščajo energijo kot stranski produkt. To energijo je mogoče shraniti in pretvoriti v elektriko. Čeprav učinkovitost teh postopkov zaenkrat še ni na najvišji ravni, pa je znanstvenikom uspelo napolniti baterijo mobilnega telefona.

 

V prihodnosti, ko se bo učinkovitost postopkov povečala, pa so znanstveniki prepričani, da bo urin eden bolj pomembnih virov energije prihodnosti. Je namreč stalno dobavljiv in za razliko od vetra in sonca ni odvisen od vremenskih razmer. Znanstveniki polagajo svoja upanje za prihodnost na pametna stranišča – to bodo domača stranišča, ki bodo poleg stranišča tudi energijski pretvornik, ki bo konstantno pretvarjal urin v energijo. Potencial urina naj bi bil tako velik, da bi bilo mogoče celotno stanovanje napajati le s pomočjo urina. Koliko neverjetno so to sliši – morda je ravno urin največji potencial obnovljive energije prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.