Etipoija: Do energije z energijskimi tulipani

Razvoj podeželja v afriških skupnostih je pogosto omejen zaradi pomanjkanja virov energije, kar omejuje gradnjo bolnišnic, šol in podjetij. A to se zna kmalu spremeniti.

Etiopska vlada je potrdila projekt AORA – sončni hibridni sistem. Sistem AORA je sistem, ki skrbi za pridobivanje obnovljive električne energije in je izredno zanimiv zaradi modularnosti in majhne porabe vode za delovanje. Ogledala podobno kot pri drugih sončnih termoelektrarn koncentrirajo sončne žarke na vrh stolpa, ki ima obliko tulipana.

 

AORA sistem je edinstven zato, ker zavzema zelo malo prostora – le 0,86 hektarjev na modul, s čimer se lahko zagotovi 100 kW sončne in 170 kW toplotne energije, pri tem pa se porabi le 8 odstotkov vode v primerjavi s tradicionalnimi podobnimi sistemi.

Za zagotavljanje neprekinjene proizvodnje električne in toplotne energije pa se AORA tulipan se ob pomanjkanju sončne energije spremeni v klasično termoelektrarno, ki jo lahko poganja bioplin ali drugo fosilno gorivo.

Sistem AORA bo tako pomagala povečati oskrbo z energijo v lokalnih skupnostih v Etiopiji. Cilj države je namreč, da postane energijsko samostojna do leta 2025, pri tem pa si želi, da bi večji del te energijske samostojnosti temeljilo na obnovljivih virih energije.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.